
Studiul lunar al FAO arată că indicele prețurilor la cereale a fost în medie de 105,5 puncte în luna noiembrie a acestui an, în creștere cu 1,9 puncte (1,8 % menționat) față de octombrie, dar încă cu 5,9 puncte (5,3 %) sub nivelul din noiembrie a anului trecut.
În ciuda perspectivelor favorabile privind oferta și a rapoartelor privind recoltele bune din Argentina și Australia, prețul mondial al grâului a crescut cu 2,5% în noiembrie. Piețele grâului au fost susținute de potențialul interes al Chinei pentru livrările din SUA, precum și de îngrijorările legate de ostilitățile continue din regiunea Mării Negre și de așteptările privind reducerea suprafețelor însămânțate în Rusia. Prețurile internaționale ale porumbului au crescut, de asemenea, în noiembrie, susținute de cererea puternică pentru livrările braziliene și de rapoartele conform cărora lucrările de câmp au fost îngreunate de ploi în Argentina și Brazilia. Prețurile mondiale ale orzului și sorgului au crescut, de asemenea. În grupul cerealelor, orezul a fost singurul produs al cărui preț a scăzut, indicele FAO al prețurilor la toate tipurile de orez scăzând cu 1,5% în noiembrie,
În grupul uleiurilor vegetale, singurul produs al cărui preț a crescut a fost uleiul de soia. Cu toate acestea, scăderea prețurilor la uleiul de palmier, floarea-soarelui și rapiță a compensat cu mult această singură creștere.
Prețurile mai mici pentru carnea de porc și de pasăre pe piața mondială în noiembrie au compensat o ușoară creștere a prețului cărnii de oaie. Prin urmare, indicele prețurilor medii pentru acest grup de produse a rămas aproape neschimbat față de octombrie.
O scădere destul de accentuată a prețurilor mondiale la zahăr a adus indicele FAO pentru acest grup la cel mai scăzut nivel din decembrie 2020.
Indicele FAO al prețurilor la alimente (toate grupele) a avut o medie de 125,1 puncte în noiembrie 2025, în scădere cu 1,5 puncte (1,2%) față de octombrie. IPC a scăzut pentru a treia lună consecutiv.









