
Victor Nistorică, directorul brutăriei Bardar, care produce peste 40 de tipuri de produse, iar o treime din volume sunt exportate, a declarat.
„Ne facem planuri ambițioase pentru dezvoltarea țării, creșterea PIB-ului și extinderea afacerilor. Dar când vine vorba de produse cu valoare adăugată care sunt preparate manual, costurile forței de muncă și durata procesului sunt foarte importante. Nu am găsit încă o mașină pentru prepararea automată a placindas. Cu toate acestea, nu sunt supărat – aceasta este ceea ce ne diferențiază”, a împărtășit Nistorică.
Potrivit acestuia, lipsa acută de personal ia uneori forme neașteptate: „S-a ajuns la situația în care plăcintele tradiționale moldovenești, prăjite la tigaie, erau făcute de mâinile unor oameni din Africa, coapte și prăjite de mâinile unor oameni din India, iar apoi exportate în Franța. Dar cel puțin pe ambalaj scria „Made in Moldova”.
Ca soluție la problema cu resursele umane, el a menționat învățământul dual, care permite atragerea specialiștilor și instruirea lor direct la locul de producție.
Trebuie remarcat faptul că, în acest an, Ministerul Educației și Cercetării a majorat numărul de locuri bugetare pentru învățământul profesional dual cu 238 – până la 2134 de locuri. Elevii din acest sistem pot studia și lucra în același timp. Aceștia primesc masă gratuită, o alocație lunară cuprinsă între 600 și 800 de lei (în funcție de specialitate) și un salariu nu mai mic decât salariul minim pe economie. De asemenea, li se pune la dispoziție o locuință, pe care însă o plătesc singuri. În plus, pentru prima dată există locuri bugetare pentru învățământul dual în instituțiile de învățământ superior.