
Potrivit Ministerului Agriculturii, excluderea acestora de pe lista produselor de importanță socială va permite producătorilor de bioproduse să formeze valoarea adăugată în conformitate cu costurile reale. Această măsură va stimula prelucrarea locală și va sprijini sortimentul ecologic format.
Potrivit Atlasului Agriculturii Ecologice, în Moldova sunt înregistrați aproximativ 150 de producători ecologici. În același timp, unele dintre companii au fost certificate în baza reglementărilor UE, dar fără a fi înregistrate în Moldova, în timp ce altele au fost certificate în baza legislației interne, dar nu sunt conforme cu reglementările UE. Aproape toți acești operatori cred că certificarea în conformitate cu standardele europene le permite să vândă produse etichetate „Eco”, „Bio” sau „Orcanic”.
În Moldova, se cultivă în principal cereale, legume, nuci, fructe și plante pentru uleiuri esențiale ecologice. Vinificația ecologică este practicată și de un vinificator moldovean. Aproximativ 90 % din produsele ecologice care sunt certificate de autoritățile străine sunt exportate. Fructele și legumele eco-certificate sunt exportate pe piața internă.
Gama de produse exportate include nuci, lavandă, ulei de lavandă, prune uscate, porumb, floarea-soarelui, mazăre, grâu, care sunt livrate în Olanda, Italia, Bulgaria, Franța, Germania, Republica Cehă, Polonia, Austria, România.
Bioprodusele pentru piața internă sunt vândute cu 15-20% mai scump decât produsele similare fără etichetare ecologică.