
Boris Efimov
– Toamna în Moldova nu este doar un covor de frunze galbene, ci și grămezi de mere pe pământul gol. Iar materialele foto și video prezintă acest tablou în culori minore. Listele de culise ale victimelor și inculpaților par a fi cunoscute: fermieri într-unul, antreprenori în celălalt. Ce spuneți despre această situație?
– Aceeași situație scoasă din context poate părea deopotrivă tragică și obișnuită. Sau chiar plină de speranță. Aici îmi vine în minte o veche parabolă. „Dacă vedeți un om ținând de mâner un pumnal care a străpuns pieptul altui om, nu vă grăbiți să îl numiți răufăcător – poate că nu este implicat în violență, ci vrea să scoată pumnalul și să aline suferința.”
Merele acumulate temporar în ciorchini la marginea livezii pentru a fi transportate ulterior la fabrică – o verigă în ciclul de prelucrare. Nu este cel mai bun mod de a recolta recolta pentru transportul la locul de prelucrare. Dar este cel mai rapid și mai ieftin mod și, în anumite circumstanțe, fermierii îl folosesc. Acest lucru se datorează în principal ploilor trecute sau așteptate sau înghețului. Merele sunt culese rapid, fără utilizarea containerelor, stivuite de-a lungul livezii sau a drumului, așteptând să fie încărcate și trimise la fabrici. Toate aceste mere vor fi reciclate cu minimum de deșeuri. Videoclipul cu leitmotivul – „grămezi de mere care putrezesc de-a lungul drumurilor” – este de fapt despre munca de zi cu zi, cu siguranță nu despre disperare.
– Puțini sunt cei care cultivă mere special cu scopul de a le transforma în suc. În Moldova, agricultorii investesc de ani de zile în modernizarea horticulturii și a infrastructurii post-recoltare – frigidere, linii de sortare și ambalare etc. – pentru a vinde mai multe mere proaspete de calitate superioară. Dacă o mulțime de mere ajung la procesare într-un anumit sezon, înseamnă că ceva a mers prost pentru cultivatori. Ce anume?
– În structura recoltei din acest an, ponderea așa-numitelor „mere industriale”, trimise pentru a fi transformate în concentrat de mere, este într-adevăr mai mare decât în recolta de anul trecut. Este dificil să judecăm în ce măsură. Pot spune doar că, în prezent, cinci fabrici moldovenești producătoare de concentrat de mere au prelucrat cel puțin 200 de mii de tone de mere. Sezonul de prelucrare industrială a merelor nu s-a încheiat încă. Este dificil să judecăm cât va dura. Mult va depinde de vreme, logistică, condițiile de piață, prețurile pentru merele de post trimise pe așa-numita „piață proaspătă” – externă și internă.
Cu toate acestea, luând în considerare dinamica campaniei de recoltare și livrările de materii prime către fabrici, există motive să presupunem că, în total, întreprinderile din industria sucurilor din Moldova vor prelucra aproximativ 260-280 de mii de tone de mere din recolta din acest an. Se poate presupune că fermierii și comercianții moldoveni vor stoca cel puțin 150 de mii de tone din aceste fructe în frigidere industriale pentru a le vinde pe „piața proaspătă”. În total, ajungem la recolta-2025 de mere în Moldova în intervalul 400-450 mii tone. Aș spune mai aproape de limita superioară a acestui interval. Pentru comparație, potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, anul trecut recolta de mere în țară a constituit 407 mii tone. Potrivit Asociației procesatorilor de fructe și legume Speranța Con, din acest volum, fabricile de concentrat de mere au achiziționat și procesat aproximativ 220 de mii de tone. Cu alte cuvinte, în structura recoltei de anul trecut, ponderea mărului industrial a fost de circa 54%, iar în recolta curentă ar putea fi de circa 60-70%.
Principalul motiv pentru această situație îl reprezintă condițiile meteorologice specifice din întregul sezon actual: două valuri de înghețuri în primăvară, secetă în a doua jumătate a verii și precipitații prelungite în prima jumătate a toamnei. Toate acestea au condus la o scădere a calității merelor. După ploile din octombrie, merele au căpătat multă umiditate, iar riscurile fermierilor de a le depozita au crescut. Obiectiv vorbind, cea mai mare parte a recoltei din 2025 după ploi este, în principiu, puțin probabil să fie vândută profitabil pe „piața produselor proaspete”. Cu toate acestea, există numeroase dovezi că chiar și fructele de calitate medie, în special așa-numitul „măr social” – de calibru mic – sunt depozitate în frigidere industriale. Acesta este un risc, deoarece nu este clar care vor fi cererea și prețurile pentru merele de această calitate în iarna și primăvara anului următor. Prin urmare, dacă un fermier decide să minimizeze riscurile acum, în timpul campaniei de recoltare, vom face, desigur, un pas înainte și vom accepta toate merele care ni se oferă.

– Problema este prețul. Zilele trecute, presa locală a publicat cuvintele unui fermier care a calificat drept „umilitor” prețul actual de achiziție a merelor pentru prelucrare. Cum ați comenta o astfel de afirmație?
– Ca fiind emoțională și, parțial, manipulatoare. Fermierii moldoveni și-au amintit de prețul de achiziție pentru merele industriale la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie a anului trecut. Atunci, pentru o perioadă scurtă de timp, unor fermieri li s-au oferit 6 lei/kg pentru merele destinate procesării. În același timp, în Polonia și Ucraina, prețul maxim pentru merele industriale nu a depășit 0,25 euro/kg (5 lei/kg). Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că în acel moment piața europeană a merelor industriale și a concentratului de mere era „supraîncălzită”, prețurile în multe „țări ale merelor” au depășit recorduri istorice. Aceasta a fost urmată de o scădere cu 20-30% a consumului de suc de mere peste tot în lume. Prețul acestuia a început să scadă și s-a apropiat de media istorică.
Astăzi plătim până la 2,3-2,5 lei/kg „la poarta fabricii”. Acesta este un preț ridicat dacă îl comparăm cu prețurile medii din anii anteriori ai quinqueniului. Prețul mediu de achiziție al merelor, excluzând prețul din anul precedent, în perioada 2020-2023 a variat între 1,6-2,4 lei/kg.
La începutul noului sezon, prețul merelor industriale în Moldova a ajuns la 3,4-3,6 lei/kg. Acesta a fost influențat de prognozele foarte prudente privind recolta de mere-2025 în unele țări din UE, importante din punct de vedere al prețului. Cu toate acestea, ulterior previziunile au fost ajustate în creștere. În special, estimarea recoltei de mere din Polonia a fost acum majorată cu aproximativ 25% – cu 800 de mii de tone la 4 milioane de tone. O imagine similară se observă în Ucraina și, după cum am menționat mai sus, și în Moldova. Din acest motiv (principalul, dar nu singurul), prețurile de achiziție pentru mărul industrial în Polonia au scăzut la nivelul de 0,12-0,13 euro/kg – aproape, dar încă puțin peste medie. În Ucraina, prețul pentru această materie primă a scăzut până la 6-6,5 grivne/kg. Procesatorii de mere din Moldova au fost nevoiți să reducă prețurile.
În general, nu este exagerat să spunem că prețurile pentru mărul industrial și concentrat sunt formate nu de noi, ci de principalii jucători mondiali – SUA, China, Polonia. În acest sezon, lumea va avea o recoltă de mere destul de mare și se va produce mult concentrat de mere relativ ieftin. Va trebui să ne străduim să rămânem competitivi.
– De obicei, atunci când prețul unuia sau altuia dintre produsele agroalimentare crește sub influența unor evenimente în care sunt implicați aceiași „jucători globali”, sectorul agricol mondial profită în liniște de situație. Atunci când prețul scade, apar „teoriile conspirației”. De ce sunt atât de volatile piețele de mere industriale și de concentrat de mere?
– În urmă cu doi sau trei ani, au existat factori care au condus la o creștere a prețurilor la concentratul de mere. Primul a fost recolta scăzută de mere în principalele „țări producătoare de mere” și, ca urmare, prețul materiilor prime și al produselor de prelucrare a crescut. Procesul a fost întărit psihologic de faptul că a crescut și prețul portocalelor și al concentratului de portocale. Al doilea factor – creșterea prețului resurselor energetice, pentru producția intensivă de concentrate energetice – aceasta reprezintă o creștere foarte semnificativă a costurilor și a prețului produsului final. Al treilea factor este creșterea puternică a prețului zahărului, prețul mediu mondial a crescut la o mie de dolari pe tonă. Iar zahărul scump încurajează consumatorii să se reorienteze de la băuturile care conțin zahăr către băuturile cu o pondere ridicată a fructelor.
Dar în acest an, practic toate tendințele de bază, care susțineau anterior prețurile ridicate pentru concentratul de mere, și-au schimbat direcția – de la plus la minus. Prețul zahărului a scăzut, prețul din UE apropiindu-se în special de 500 EUR/t. Consumul de sucuri a scăzut, în unele părți ale lumii cu 20-25%. Prețul portocalelor și al concentratului de portocale a scăzut la jumătate din prețul recent. Producția de concentrat de mere din China s-a redresat de la nivelul declarat anterior de 300 de mii de tone la nivelul actual de aproximativ 500 de mii de tone și posibil mai mult. În consecință, prețul concentratului de mere „la ieșire” din această țară a fost recent de 1 700 $/t, iar acum – 1 300-1350 $/t (FOB). În Uniunea Europeană, concentratul de mere din vară până la începutul lunii noiembrie a pierdut 30-35% din preț – de la 2 mii de euro la 1,3 mii de euro.
Din nou, există semne că jucătorii globali vor încheia o nouă înțelegere. În prezent, taxa americană pe concentratul de mere produs în China este de 54%. Dacă liderii celor mai mari două economii ale lumii ajung la un acord, iar taxele sunt reduse, este posibil ca un val de concentrat chinezesc să intre pe piața americană. Acest lucru va duce la o scădere a prețului sucului în Europa, deoarece companiile europene care vând astăzi suc în SUA nu vor mai fi atât de competitive și vor începe să facă dumping pe piața europeană.
Ceea ce este clar acum este că principalii noștri cumpărători străini de concentrat de mere au contractat deja volumele necesare pentru ultimul trimestru al acestui an și primul trimestru al anului viitor. În noiembrie, vânzările externe (iar noi exportăm mai mult de 90% din concentratul de mere pe care îl producem) s-au oprit. Se pare că vom lucra „pe stoc” până în primăvară. Evident, aceasta este munca într-o zonă cu risc ridicat. Dar ar fi absolut greșit să oprim producția și să lăsăm fermierii singuri cu problemele lor. Ne străduim să construim relații de încredere pe termen lung cu partenerii din sectorul agricol. Repet, vom accepta toate merele oferite pentru procesare și nu avem de gând să reducem prețul de achiziție.










