
Vânzările de căpșuni târzii au durat aproape trei luni în acest an. Potrivit datelor de monitorizare a prețurilor EastFruit, din ultima săptămână a lunii iulie și până la sfârșitul lunii august, prețul mediu cu ridicata al acestei fructe de pădure s-a situat în intervalul 70-80 lei/kg, în timp ce cu amănuntul a fost constant peste 100 lei/kg.
Potrivit operatorilor pieței de fructe și fructe de pădure din Chișinău, în prima jumătate a lunii septembrie, prețul căpșunilor a scăzut cu aproximativ 10 lei/kg la angro și cu 20-30 lei/kg la vânzare cu amănuntul. În ultima săptămână a lunii, pe piața capitalei practic nu au existat oferte en-gros, căpșunile fiind vândute consumatorului final doar de către unele „buticuri” de fructe și legume și vânzători ambulanți la prețul de 80-120 lei/kg. Răcirea accentuată prognozată pentru zilele următoare va trage, probabil, o linie sub sezonul căpșunilor-2025.
De obicei, sezoanele de căpșuni timpurii și târzii în Moldova au o durată aproximativ egală, însă primul se vinde semnificativ mai scump decât cel de-al doilea – cu 20-25%, în special în perioada sărbătorilor pascale. În acest an, nivelurile prețurilor pentru fructele timpurii și târzii au fost aproximativ aceleași, dar vânzările de fructe târzii au durat vizibil mai mult.
Asociația Producătorilor de Fructe de Pădure Pomușoarele Moldovei menționează că, în mod tradițional, fermierii preferă să cultive mai multe căpșuni timpurii decât târzii. Principalul motiv este dorința de a „monetiza efectul de noutate” în condițiile unei game destul de restrânse de fructe pe rafturile magazinelor moldovenești în primăvară. Cu toate acestea, în ultimii ani, căpșunile grecești și turcești din noua recoltă apar din ce în ce mai devreme în lanțurile de magazine din Moldova, iar prețul de pornire pentru acest produs este adesea mai mic. Concurența cu importurile reduce an de an durata și rentabilitatea vânzărilor de căpșuni moldovenești timpurii cultivate în sere și tuneluri.
În același timp, experții din industria fructelor de pădure din Moldova nu sunt prea insistenți în a recomanda fermierilor să își îndrepte atenția către producția de căpșuni remontante târzii. Există mai multe motive pentru aceasta, principalul fiind faptul că consumatorii „s-au săturat de fructe de pădure pentru vară”, iar toamna există o abundență de produse din fructe concurente pe piața moldovenească. Ca urmare, segmentul căpșunilor de pe piața fructelor din țară se află de obicei în echilibru toamna: cerere limitată – ofertă limitată, iar prețurile sunt mai mici decât primăvara. Cu toate acestea, în sezoanele lungi de toamnă, precum cea actuală, puținii furnizori de căpșuni reușesc probabil să obțină profituri bune.