Română

Structura producției de produse lactate s-a schimbat puțin în decursul deceniului

Produsele pe bază de lapte acru și brânza sunt cele mai stabile produse de bază din sortimentul producătorilor locali de lactate, în timp ce producția de lapte integral de consum a scăzut brusc, a raportat Logos Press, citând un studiu realizat de o asociație industrială.
Timp de citire: 1 minut Author:
Link copiat
Structura producției de produse lactate s-a schimbat puțin în decursul deceniului

Potrivit evaluării Asociației Naționale Patronale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate Lapte, în ultimii zece ani, în Moldova, producția de produse lactate fermentate (fermentate) a scăzut cu aproximativ 12% – de la 30 mii tone la 27 mii tone. Acest grup include o gamă largă de iaurturi, kefir, ryazhenka și alte produse, în principal cu un termen de valabilitate scurt, care sunt vândute exclusiv pe piața internă. În plus, acest grup este format din produse cu prețuri mici și medii orientate către consumatorii de masă. O reducere relativ mică a producției acestora (în contextul importului intensiv) indică, probabil, o preferință destul de stabilă a populației moldovenești pentru produsele locale.

Producția de brânzeturi în Moldova stagnează de un deceniu în intervalul 2,4-2,9 mii tone. În această perioadă, țara și-a pierdut aproape complet capacitatea de a exporta brânză în țările CSI. În timp ce importurile de brânză, în principal de producție ucraineană și belarusă, pe piața moldovenească au crescut de peste două ori pe parcursul deceniului, ajungând la 9,4 mii tone.

Producția de lapte de consum în Moldova a scăzut cu zeci de procente în perioada menționată. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că o parte semnificativă a consumatorilor s-au reorientat spre consumul de produse din lapte acru, care sunt mai sănătoase și mai ușor de digerat.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta