
În Moldova, această cultură este cultivată exclusiv la comanda a două companii locale de zahăr. Potrivit unei estimări preliminare a Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova UPZM, un total de aproape 7.000 de hectare de culturi au murit.
Sfecla de zahăr este una dintre cele mai timpurii culturi de primăvară. În momentul în care valul de înghețuri din aprilie a lovit Moldova, în unele regiuni agricultorii reușiseră să însămânțeze aproximativ 90% din suprafața contractată de producătorii de zahăr pentru cultura sfeclei de zahăr. Cu toate acestea, în unele zone de însămânțare a sfeclei, semănatul abia începuse. În consecință, nivelul pierderilor a fost relativ scăzut.
Potrivit UPZM, cel puțin una dintre cele două societăți producătoare de zahăr a achiziționat deja semințe de sfeclă de zahăr din străinătate pentru a reînsămânța plantațiile contractate pierdute. Există încă timp pentru reînsămânțare. Cu toate acestea, încălzirea temperaturilor, lipsa precipitațiilor și intensificarea vântului prognozate pentru următoarele câteva zile nu reprezintă cea mai bună combinație meteorologică pentru însămânțare, deoarece terenul își va pierde rapid umiditatea.
Cultivatorii de sfeclă de zahăr fac apel la autoritățile locale pentru asistență în emiterea certificatelor de daune fatale provocate de îngheț culturilor de sfeclă de zahăr și intenționează să solicite asistență din partea autorităților moldovenești și a donatorilor internaționali.