Română

Nivelul de autosuficiență al Moldovei în ceea ce privește produsele este inegal

Moldova produce mult mai multe fructe și cereale, în timp ce produce mult mai puține legume, cartofi, carne și lapte decât consumă, a raportat Logos Press.
Timp de citire: 1 minut Author:
Link copiat
Nivelul de autosuficiență al Moldovei în ceea ce privește produsele este inegal

Potrivit comunicatului de presă al Biroului Național de Statistică, în 2024 țara a acoperit consumul intern în detrimentul producției proprii: pentru fructe, fructe de pădure și nuci – de 1,7 ori; pentru cereale (cu excepția leguminoaselor) – de 1,5 ori. În același timp, nivelul de autosuficiență a fost insuficient pentru o serie de produse alimentare de bază, în special, pentru legume – 85%, carne – 79%, lapte – 60%, cartofi – 55%.

Nivelul de autosuficiență în ceea ce privește produsele alimentare de bază nu este întotdeauna reflectat în mod corespunzător în preferințele consumatorilor. Consumul mediu anual pe cap de locuitor în 2024 a crescut în următoarele categorii de produse: cartofi – 79,3 kg (creștere de 9% față de 2023); fructe, fructe de pădure și nuci – 140,8 kg (+8%); lapte – 188,0 kg (+8%); carne – 68,6 kg (+5%); legume – 115,8 kg (+1%). Scăderea consumului a fost înregistrată la categorii de produse precum cereale – până la 187,9 kg (-4%) și pepeni – până la 14,0 kg (-4%).

Interesant este faptul că consumul a crescut în principal pentru unele produse importate masiv (lapte, carne, cartofi), în timp ce scăderea consumului – pentru cerealele care domină în exporturile agricole.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta