
Acești parametri prevăd proiectul Programului strategic pentru dezvoltarea sectorului acvaculturii. Documentul a fost prezentat operatorilor din sectorul piscicol în cadrul unei reuniuni consultative la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din MAIA.
Într-un comunicat de presă al ministerului se menționează că programul strategic stabilește domeniile prioritare pentru dezvoltarea unui sector piscicol competitiv și durabil, care va contribui la asigurarea securității alimentare a țării. Programul include mecanisme care vizează modernizarea fermelor piscicole, optimizarea interacțiunii dintre instituțiile statului și producători, precum și introducerea unor practici conforme cu standardele europene de mediu.
Un alt element important al documentului este dezvoltarea industriei de prelucrare, dotată cu sisteme moderne de management al calității și siguranței alimentelor. Se preconizează că, până la sfârșitul anului 2028, numărul de întreprinderi autorizate și modernizate va crește cu 25%, ceea ce se va traduce printr-o creștere cu 30% a valorii produselor locale pe piața internă.
Conform estimărilor operatorilor de pe piața moldovenească a peștelui și a produselor din pește, în prezent cota producătorilor locali este mai mică de 10% din capacitatea pieței în termeni fizici și mai mică de 5% în termeni valorici.









