
În același timp, conform estimărilor experților, acest proces biologic poate lua sau adăuga 10-20% la randament. În cazul unor produse atât de scumpe precum fructele cu sâmburi sau rapița, aceasta înseamnă o mulțime de bani.
În ultimii ani, în contextul transformărilor climatice bruște, condițiile pentru polenizare s-au înrăutățit, spune Andrei Zbanka, expert al Federației Producătorilor Agricoli din Moldova FARM. De la an la an, perioada de polenizare se scurtează. În anii secetoși, polenul se usucă rapid și își pierde din fertilitate. În primăverile relativ umede, înghețurile cad peste perioada de înflorire. Anul acesta acestea sunt și anormal de lungi.
Încălzirea accentuată prevăzută pentru săptămâna viitoare va fi probabil însoțită de temperaturi ale aerului destul de scăzute în orele de noapte și de dimineață. În consecință, contrastul dintre o zi destul de caldă și o noapte răcoroasă va continua pentru o vreme. Pe lângă toate acestea, vânturile puternice sunt frecvente primăvara. În astfel de condiții, albinele nu sunt active și munca lor este îngreunată.
Ca alternativă, în unii ani cumpăr bondari pentru grădinile mele”, spune Andrei Zbanka. – Aceștia sunt capabili să lucreze pe vreme mai rece, sunt mai grei și mai puțin suflați de vânt și sunt mai mari, deci transportă mai mult polen.
Potrivit expertului, autoritățile moldovenești ar trebui să se gândească, în sfârșit, la subvenționarea procesului de polenizare. Atunci acesta poate deveni, dacă nu principala, cel puțin o sursă importantă de venit pentru apicultori. Mai mult decât atât, agricultorii-cultori vor beneficia foarte mult. De exemplu, în SUA, veniturile apicultorilor din subvenții și taxe de polenizare sunt atât de mari, încât unii apicultori consideră producția de miere drept o activitate secundară.