Română

Sezonul de fructe de pădure 2025: în creștere sau în scădere?

Ploile abundente, dar nu abundente, numite popular "ploile ciobanilor", de la sfârșitul lunii mai, au reînviat speranțele agricultorilor moldoveni pentru o recoltă decentă de fructe de pădure în 2025.
Timp de citire: 4 minute Author:
Link copiat
Sezonul de fructe de pădure 2025: în creștere sau în scădere?

Potrivit Annetei Ganenco, președinta Asociației Producătorilor de Fructe de Pădure „Pomușoarele Moldovei”, precipitațiile din luna mai reprezintă prima veste bună pentru producătorii moldoveni de fructe de pădure în actualul sezon, atenuând oarecum șocul nervos al pagubelor produse plantațiilor de fructe de pădure de înghețurile de primăvară. Nu putem spune că în ultima săptămână a lunii mai vremea a fost perfectă. Temperaturile medii zilnice de aproximativ 14-16 grade Celsius sunt încă departe de intervalul optim. Iar precipitațiile de săptămâna viitoare nu mai sunt necesare cultivatorilor de fructe de pădure. Timp de aproximativ opt până la zece zile, rămase înainte de începerea recoltării în masă a căpșunilor solul „open ground” de pe plantațiile de fructe de pădure ar trebui în mod ideal să se usuce, astfel încât recoltarea (în RM se efectuează manual) să treacă ritmic și calitatea fructelor de pădure să nu aibă de suferit. Dar, în orice caz, imaginea în ajunul începerii etapei principale (iunie) a sezonului de recoltare/vânzare a căpșunilor, cel puțin pentru soiurile timpurii și medii de maturare, arată bine.

Acest lucru este important deoarece segmentul căpșunilor reprezintă aproximativ jumătate din suprafața totală cultivată cu fructe de pădure în RM. În același timp, căpșunile sunt o cultură cu un ciclu de fructificare de doi ani, după care plantațiile industriale sunt de obicei reînnoite. În consecință, agricultorii pot regla în mod flexibil suprafața cultivată cu căpșuni (spre deosebire de plantațiile perene de arbuști cu fructe de pădure – zmeură, mure, coacăze, afine etc.).

Reprezentanții Pomușoarelor Moldovei susțin că industria fructelor de pădure din țară a cunoscut în ultimii ani o transformare destul de activă. Sub influența factorilor de piață, în special a intensificării reorientării de pe piața CSI pe piața UE, producătorii moldoveni de fructe de pădure sunt din ce în ce mai implicați în procesul de schimbare a „liniei de soiuri” – în special în segmentele căpșuni, zmeură, coacăze și mure. În același timp, industria fructelor de pădure devine poate mai bine integrată în piața europeană, dar și mai compactă din punct de vedere al dimensiunii.

Potrivit estimărilor lui Dimitri Dodica, director al Anastasia Trading&Services SRL, de la începutul deceniului curent, producția de fructe de pădure din Republica Moldova se micșorează cu 5-15% anual. Mai mult, segmentele de activitate căpșuni (în Florești, Edineț, Călărași, Căușeni, Briceni) și zmeură (Donduseni, Ocnița, Soroca) sunt în descreștere.

Motivele diminuării producției sunt multiple. Principalul este transformarea climei, care schimbă calendarul anotimpurilor de producție și deseori creează anumite probleme meteorologice care reduc cantitatea și calitatea recoltei. Potrivit evaluării lui Dmitri Dodike, randamentul mediu al plantațiilor de fructe de pădure din țară se încadrează într-un interval modest de 4-7 tone/ha. În același timp, condițiile meteorologice nefavorabile și deficiențele în agrotehnologie cresc semnificativ prețul fructelor de pădure moldovenești, care cu greu concurează pe piața europeană în ceea ce privește raportul calitate/preț. În viitor, se pare că singura rețetă sigură pentru contracararea factorilor climatici nefavorabili va fi transferul producției de fructe de pădure în tehnologii de „teren protejat”.

O altă circumstanță importantă, care limitează considerabil amploarea și crește costul producției de fructe de pădure în RM, este lipsa și costul comparativ ridicat (comparativ cu situația, de exemplu, din Ucraina vecină) al forței de muncă pentru recoltarea intensivă a așa-numitelor „fructe de pădure”, inclusiv a fructelor de pădure. Din acest motiv, de exemplu, unul dintre cei mai mari producători de coacăze din Moldova (mai mult de 60 ha, satul Kremenchug, raionul Soroca) a achiziționat anul trecut o culegătoare cu remorcă. Mașina i-a permis să înlocuiască zeci de zilieri în perioada de recoltare și să reducă costurile de recoltare în structura costurilor de producție de peste două ori (de la aproximativ 7 la 3 lei/kg). Cu toate acestea, astfel de exemple de modernizare în sectorul fructelor de pădure din Moldova sunt încă rare.

Cu toate acestea, „clusterele de fructe de pădure” regionale – centre pentru cultivarea, recoltarea, sortarea/ambalarea și congelarea/prelucrarea fructelor de pădure – încep treptat să se formeze în țară: Pokrovka, Kunicha, Pitresti, Grimencauti, Copanca, Kremenchug și altele.

Este curios faptul că, după cum atrag atenția experții, în afacerea cu fructe de pădure din Moldova locomotiva dezvoltării este în principal capitalul local. În plus, acesta nu este foarte mare. De aceea, ratele de modernizare nu sunt mari și „ratele de creștere sunt negative”, cel puțin în unele „sezoane de vreme rea și piață ieftină”. Pe de altă parte, dacă un mare capital străin, sub forma unui operator transnațional, ar veni brusc, dintr-un motiv oarecare, în acest segment al afacerilor cu fructe, cel mai probabil ar veni cu propriile tehnologii și clienți (piețe). În consecință, cooperarea cu producătorii locali de fructe de pădure, în cazul în care operatorul transnațional ar avea nevoie de ea, s-ar desfășura în condițiile sale, cel mai probabil stricte și rigide. Operatorii locali din sectorul fructelor de pădure, cu propriile lor obiceiuri și planuri, nu ar fi prea încântați.

Comerțul cu fructe de pădure în RM, 2020-2024.

Indicatori

2024

2023 2022 2021

2020

Producție, mii tone

17,1

20,8 20,3 18,7

15,4

Export, mii tone

2,02

3,28 2,12 4,48

3,46

Importuri, mii tone

0,61

0,62 0,71 0,75

0,58

Sursa: BNS


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta