Română

Mai bine mai multă pâine decât mai puțină carne

Statistica națională a comparat "profilul de consum" al locuitorilor capitalei moldovenești (trebuie să presupunem că aceștia sunt cei mai bogați locuitori ai Moldovei) cu cel al populației medii din Uniunea Europeană. Profilurile diferă, dar în mod ambiguu în favoarea cuiva.
Timp de citire: 2 minute Author:
Link copiat
Mai bine mai multă pâine decât mai puțină carne

De ce să facem acest lucru este o întrebare secundară în cazul nostru. Deși, în orice caz, obiectivul este primar și bun – în stadiul inițial al integrării europene, pentru a determina gradul de similitudini și diferențe asupra cărora merită să se lucreze, deoarece sunt necesare modele culturale comune.

Dar să revenim la dietă, pentru că prin stomac trece calea. Așadar, dieta oamenilor din Kishinev este dominată de pâine (probabil cu unt), produse lactate și ouă. Situația cu carnea este mai modestă, iar cu peștele – chiar mai rea. De ce este așa? Probabil, nu există suficienți crescători de bovine în țară (și ei, spre deosebire de cultivatorii de plante, nu părăsesc ferma nici măcar de Crăciun, conform tradiției creștine – alături de animalele lor). Și marea nu este aproape.

Conform datelor pentru 2024, locuitorul mediu al capitalei a consumat 86,8 kg de pâine și produse de panificație. Apropo, nu este atât de mult – 238 de grame pe zi. Pentru comparație: în Uniunea Europeană, consumul mediu anual pe cap de locuitor este de 57,4 grame pe zi (apropo, nu atât de departe de norma Leningradului asediat în cea mai grea iarnă).

Cu toate acestea, populația din Kishinev rămâne în urma europenilor prin nivelul consumului de „a doua pâine”, adică cartofi: aici 38 kg pe an, în Europa – 90 kg pe an. Și cum să nu ne amintim de tradiția salatei de cartofi de Anul Nou din Germania, precum și de popularul draniki etc.?

De asemenea, europenii au carne și pește mai bune, în timp ce chișinăuienii, după cum am menționat mai sus, au mai rele. Ei au respectiv 66 kg/an și 22,9 kg/an, noi avem 61,2 kg/an și 16,2 kg/an. În același timp, chișinăuienii au o tradiție mult mai dezvoltată a consumului de ouă: 253 de ouă pe an față de 190-210 pentru europeni.

Îi depășim considerabil pe europeni la consumul de uleiuri vegetale – 9 litri de persoană la noi și 4 litri la ei. Se crede că populația din sud-estul Europei preferă, în principiu, alimentele prăjite, iar în țările din vestul Europei – fierte, deoarece locuitorii din partea mai bogată a continentului sunt mari fani ai „alimentației sănătoase”. Deși, probabil, principalul lucru este prezența unei tradiții democratice dezvoltate de a alege (în mod responsabil, fără dreptul de a face o greșeală).

Și apoi sunt dulciurile. Din păcate, zahărul este dăunător și se pare că o știm la fel de bine ca europenii. Deoarece în 2024, locuitorii Chișinăului se îndoapă cu el până la 18 kg/an, în timp ce europenii – 16-17 kg/an pe cap de locuitor. Adică, putem reduce consumul de „cristale albe” cu un kilogram sau două. În plus, ni s-a promis zăpadă în ziua de Crăciun.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta
Ultima redută a opoziției?
Politică și economie
26 decembrie 2025
Ultima redută a opoziției?
Mai bine mai multă pâine decât mai puțină carne
Agrobusiness & Vinificație
26 decembrie 2025
Mai bine mai multă pâine decât mai puțină carne