
Potrivit lui Ștefan Golubciuc, președintele Asociației procesatorilor de fructe și legume Speranța Con, piața internă și externă „proaspătă” din acest an absoarbe aproape întregul volum de fructe de pădure și fructe comercializabile pe care fermierii au reușit să le adune după pagubele fără precedent provocate de înghețurile de primăvară. Dacă în anii anteriori volumul de prelucrare, în special, a căpșunilor, caiselor și cireșelor la cele mai mari fabrici de conserve ajungea la multe sute de tone, anul acesta acestea au reușit până acum să achiziționeze doar câteva zeci de tone din aceste materii prime”.
„Suntem nevoiți să reducem planurile de producție pentru unele produse în medie la jumătate”, comentează Boris Efimov, directorul Orhei Vit, comentând situația. – Nivelul actual al prețurilor de aprovizionare pentru fructe de pădure și fructe cu sâmburi nu se încadrează în economia standard de producție a principalelor tipuri de produse din fructe conservate – gemuri, dulcețuri, dulceață și piure pentru sucuri amestecate. Achiziționarea unor cantități semnificative de materii prime foarte scumpe în condițiile actuale de instabilitate din sectorul alimentar reprezintă, din păcate, un risc nerezonabil de mare. Piața materiilor prime din fructe este în prezent „supraîncălzită”. Dar există semne că situația se schimbă. De exemplu, prețurile de aprovizionare pentru o materie primă atât de populară pentru conserve precum zmeura încep să scadă treptat în Ucraina și Polonia. Este posibil să se ia decizia de a importa zmeură refrigerată pentru prelucrare”.