
După cum se menționează în comunicatul din septembrie al organizației, indicii de preț mai mici pentru zahăr și (într-o mai mică măsură) pentru uleiurile vegetale, cereale și produse lactate au redus ușor indicele general al prețurilor la alimente al FAO luna trecută.
Principalii factori care au contribuit la scăderea indicelui prețurilor mondiale la zahăr au fost producția de zahăr mai mare decât se preconiza în Brazilia, precum și perspectivele favorabile pentru recolta de trestie de zahăr în India și Thailanda.
După cum a raportat anterior Logos Press, în ciuda reducerii culturilor de sfeclă de zahăr, recolta din 2025 a acestei culturi în multe țări din UE va fi ridicată. Adică, dacă producția de zahăr din țările blocului va fi redusă, nu va fi cu mult. Prin urmare, creșterea prețurilor la zahăr care a apărut la începutul noului an de comercializare este puțin probabil să dureze întregul sezon și va fi foarte mare. Cel mai probabil, așteptările producătorilor europeni de zahăr că prețul zahărului va „sparge plafonul” de 600 de euro pe tonă nu se vor adeveri.
Astăzi, cotațiile zahărului la bursa de mărfuri de la Paris MATIF (Euronext) au scăzut la nivelul de 458 euro/t (-6,4 p.p.).