
Această decizie a fost luată la 16 iulie de către Cabinetul de Miniștri. Scopul acesteia este de a armoniza normele naționale cu cele europene.
Amendamentele descriu metoda de producție, conținutul de alcool și alți parametri. De exemplu, tinctura de cartofi este produsă exclusiv prin fermentarea alcoolică a tuberculilor de cartofi și distilare cu un conținut de alcool mai mic de 94,8% din volum, astfel încât aroma și gustul materiei prime să fie păstrate, iar tăria alcoolică să nu fie mai mică de 38% din volum.
În paralel, au fost modificate cerințele pentru unele categorii existente, cum ar fi „Cocktail”, „Tequila”, „Vodka” și „Vodka aromatizată”. De exemplu, pentru categoria „Cocktail”, au fost modificate cerințele privind fracția masică de acid citric și presiunea dioxidului de carbon. Pentru tequila – privind materia primă inițială, tăria băuturii, fracția masică de alcool metilic. Pentru vodcă – privind nivelul de substanțe reziduale în alcoolul etilic, iar pentru vodca aromată – privind fracția masică de alcool metilic, procesele tehnologice și utilizarea îndulcitorilor.
„Moldova este din ce în ce mai recunoscută ca lider regional și chiar european în producția de vin. Această decizie ne va ajuta să facilităm exporturile”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
Potrivit autorilor, necesitatea modificărilor a venit din partea entităților economice.
De asemenea, a fost adoptat un proiect suplimentar privind ajustarea cerințelor de acordare a Marelui Premiu pentru merite deosebite în sectorul viticulturii și vinificației, ținând cont de noile tehnologii de producere. Pentru a reflecta diversitatea și potențialul sectorului, s-a decis instituirea a încă două premii: Trofeul creatorului de vin pentru micii producători și Trofeul creatorului de destilate pentru producătorii de băuturi alcoolice pe bază de vin.