
Conform feedback-ului său sintetizat de la cultivatorii de fructe de pădure, înghețurile din aprilie au afectat 20-40% din organele generatoare ale plantelor din aproximativ 50% din toate plantațiile de zmeură din țară (soiurile Glen Ample, Przehyba, Novosti Kuzmin, Bulgarian Rubin). Afinele au fost afectate aproximativ în aceeași măsură. Plantațiile de coacăze negre, coacăze roșii și afine americane au fost mai puțin afectate – 20-30% (afinele canadiene au fost înghețate mai grav – pierderi de până la 70%).
Gradul de deteriorare a plantațiilor de căpșuni este de până la 40 %. Soiurile extra-timpurii (Clery, Guisy), timpurii (Alba) și unele remontante (Albion, Murano) au suferit cel mai mult. În context regional, cele mai mari pierderi sunt observate la soiurile de fructe de pădure din nordul și sudul țării.
Estimările privind nivelul daunelor cauzate de îngheț în plantațiile deschise de fructe de pădure au fost prezentate mai sus. Plantațiile de fructe de pădure protejate (sere și acoperite cu agrotextile) au suferit mult mai puțin – pierderile nu au depășit 10-15 %. Expertul consideră că transformarea plantațiilor de fructe de pădure într-un format protejat este cea mai bună opțiune pentru reducerea riscurilor de producție în procesul de transformare a climei.