Română

Previziuni privind recolta de fructe cu coajă lemnoasă: mai puțină producție, calitate superioară

În 2025, recolta de nuci din Moldova va fi cu aproximativ 15-20% mai mică decât cea de anul trecut, însă calitatea nucilor comercializate de cel puțin unele întreprinderi producătoare de nuci din țară poate fi foarte ridicată, - informează Logos Press cu referire la conducerea Asociației Producătorilor de Nuci din Moldova ANRM.
Timp de citire: 2 minute Author:
Link copiat
Previziuni privind recolta de fructe cu coajă lemnoasă: mai puțină producție, calitate superioară

Președintele ANRM, Oleg Tirsină, a subliniat că estimarea randamentului potențial se bazează pe observațiile membrilor asociației. În același timp, baza de comparație o constituie informația despre recolta de nuci în Moldova, prezentată periodic de către Consiliul Internațional al Fructelor Uscate și al Nucilor INC. În ultimii ani, producția de nuci în țara noastră de către această organizație internațională este estimată în limitele a 20-24 mii tone (greutatea fructelor în coajă tare). Nivelul maxim, de peste 40 de mii de tone, potrivit INC, al culturii de nuci în Moldova a fost atins acum opt ani.

Potrivit lui Oleg Tirsină, scăderea prognozată a recoltei din 2025 se datorează înghețurilor târzii de primăvară, precum și polenizării slabe, care a afectat negativ starea plantațiilor de nuc. În multe dintre acestea, numărul de fructe de pe pomi este scăzut. Cu toate acestea, în livezile în care se acordă îngrijiri corespunzătoare, și anume hrănire, irigare, tratamente fitosanitare, numărul relativ mic de fructe este compensat de dimensiunea lor mare. Precipitațiile din ultima decadă a lunii august sunt foarte oportune și utile, ele „vor lucra la creșterea calității – greutatea și plinătatea fructelor”. În cele din urmă, deși această vară a fost destul de uscată, temperatura atmosferică nu a atins recordul de anul trecut.

Datorită acestui fapt, există încă speranța că cel puțin întreprinderile specializate în cultivarea fructelor cu coajă lemnoasă, cu un nivel ridicat de agrotehnologie și o infrastructură post-recoltă dezvoltată, vor primi volume semnificative de fructe cu coajă lemnoasă din soiuri de înaltă calitate („Peschansky”, „Chandler”, „Fernor”, „Franket”, „Lara” etc.). Acest lucru este important din punctul de vedere al faptului că, în ultimii ani, ponderea nucilor comercializabile provenite de la întreprinderi specializate și cultivate pe plantații de tip grădină (nu pădure) a crescut în structura fluxului de mărfuri de export din Moldova.

În general, există impresia că în producția de nuci din Moldova, precum și în alte segmente ale producției de fructe (de exemplu, producția de mere), a avut loc o schimbare de format în ultimii ani. Aceste segmente devin mai compacte – producția lor este în scădere, și în principal în detrimentul produselor de calitate scăzută. De asemenea, aceste segmente se orientează spre specializarea sortimentului, precum și spre extinderea geografică a aprovizionării externe.

În special, în ceea ce privește producția de nuci, în ultimele sezoane lista cumpărătorilor importanți de nuci moldovenești a fost extinsă cu țări precum Turcia, Italia și Elveția. În structura vânzărilor, accentul a început să se pună pe varietățile de nuci în coajă. Unele companii încearcă să introducă pe piață produse „de nișă” – nuci tinere în ambalaje de consum, în coajă verde etc.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta