
Consiliul Concurenței a emis un avertisment ca urmare a declarațiilor publice privind formarea unui deficit ca urmare a sacrificării în masă a animalelor:
„Consiliul Concurenței nu are competența de a stabili, limita sau modifica prețurile și nici nu poate sancționa companiile pentru simplul fapt că cresc prețurile produselor sale. Într-o economie de piață, prețurile produselor sunt determinate de factori economici. Cu toate acestea, monitorizăm îndeaproape dinamica pieței și intervenim în cazul în care sunt suspectate practici anticoncurențiale”, a declarat agenția.
Astfel de practici anticoncurențiale, după cum explică Consiliul, pot fi mai multe aspecte ale comportamentului furnizorilor. Un comportament anticoncurențial sancționabil ar putea fi acordurile între concurenți, de exemplu, în cazul în care producătorii sau comercianții convin să mențină un anumit nivel al prețurilor în detrimentul consumatorilor. Sau – abuzul de poziție dominantă, atunci când o companie, profitând de avantajele sale, restricționează accesul altor jucători, creează bariere artificiale pentru a menține prețurile ridicate pe piața internă.
Alexei Ghercescu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat pentru Logos Press că Consiliul Concurenței continuă să analizeze situația de pe piața cărnii de porc și să monitorizeze atent comportamentul participanților.
„Colectăm date de la principalii actori și evaluăm dacă aceștia au semne clare de practici anticoncurențiale. Agenția poate iniția o anchetă doar pe baza unor dovezi solide și nu doar ca răspuns la fluctuațiile prețurilor. Vom interveni în mod necesar în conformitate cu competențele noastre legale dacă se constată astfel de infracțiuni. Prin urmare, încurajăm producătorii, furnizorii, comercianții și consumatorii să ne raporteze orice comportament suspect”, a declarat Alexei Ghercescu.