
Dacă acum 10 zile pe piețele angro din capitală și centrele raionale ale Moldovei comercianții acceptau să plătească fermierilor circa 3,6-3,8 lei/kg pentru ceapa de „calitate de magazin”, la începutul săptămânii curente nivelul „prețurilor de cerere” a scăzut la 2,8 lei/kg în medie.
Potrivit datelor de monitorizare a prețurilor EastFruit, acesta este deja mult mai mic decât prețul mediu la sfârșitul lunii septembrie din ultimii trei ani (aproximativ 5 lei/kg). Cu toate acestea, în Moldova prețul este încă comparabil cu prețul cepei poloneze, dar cu o treime mai mare decât în Ucraina vecină (în moneda moldovenească – aproximativ 1,8 lei/kg).
Operatorii de pe piața fructelor și legumelor din țară se tem de o variantă neplăcută a situației, aceea că ceapa ar putea deveni și mai ieftină. Motivul este oferta excesivă a acestui produs de către fermele locale. Problema este că Moldova cultivă relativ puțină ceapă din acele soiuri care sunt potrivite pentru depozitarea pe termen lung. Iar în țară nu există multe depozite de legume de înaltă tehnologie.
Între timp, Moldova are o recoltă mare de ceapă. Legumicultorii susțin că există zeci de ferme mari în țară, unde producția de ceapă de bună calitate depășește 100 de tone/ha. În ciuda faptului că furnizorii de semințe estimează că suprafața totală a plantațiilor de ceapă din Moldova a scăzut sub 1 000 de hectare, ceapa recoltată va fi suficientă pentru aprovizionarea completă a pieței interne până la mijlocul primăverii. Atunci, cel mai probabil, comercianții locali vor trebui să importe ceapă, în principal din Ucraina.