Română
TRY03:17
0,4033
↑ 0,01%
UAH03:17
0,4048
↑ 0,00%
SOLANA17:00
3 966,23
↑ 2,57%
EUR03:17
19,5884
↓ -0,01%
TETHER17:00
16,65
↓ -0,02%
BINANCECOIN17:00
15 565,92
↑ 1,94%
ETHEREUM17:00
74 323,32
↓ -0,71%
RON03:17
3,8621
↑ 0,01%
GBP03:17
22,5771
↑ 0,07%
CNY03:17
2,3349
↑ 0,00%
RUB03:17
0,2018
↓ -0,01%
CHF03:17
20,9954
↑ 0,02%
PLN03:17
4,6086
↓ -0,06%
USD03:17
16,6473
↑ 0,00%
BITCOIN17:00
1 931 456,06
↑ 1,16%
TRY03:17
0,4033
↑ 0,01%
UAH03:17
0,4048
↑ 0,00%
SOLANA17:00
3 966,23
↑ 2,57%
EUR03:17
19,5884
↓ -0,01%
TETHER17:00
16,65
↓ -0,02%
BINANCECOIN17:00
15 565,92
↑ 1,94%
ETHEREUM17:00
74 323,32
↓ -0,71%
RON03:17
3,8621
↑ 0,01%
GBP03:17
22,5771
↑ 0,07%
CNY03:17
2,3349
↑ 0,00%
RUB03:17
0,2018
↓ -0,01%
CHF03:17
20,9954
↑ 0,02%
PLN03:17
4,6086
↓ -0,06%
USD03:17
16,6473
↑ 0,00%
BITCOIN17:00
1 931 456,06
↑ 1,16%

O nouă problemă pentru exportatorii moldoveni de grâu

Revendicarea unuia dintre parametrii de calitate ai grâului moldovenesc de către unii cumpărători din țările UE poate reduce competitivitatea acestuia pe piața europeană, - informează Logos Press.
Timp de citire: 2 minute Author:
Link copiat
O nouă problemă pentru exportatorii moldoveni de grâu

Cumpărători din Italia și Grecia au notificat marii comercianți de cereale din Moldova, care le-au furnizat grâu alimentar din noua recoltă, că analizele de laborator de control au arătat că produsele nu îndeplinesc standardul european pentru unul dintre indicatorii de calitate. Și anume, indicele W („rezistența făinii” – gluten) al grâului moldovenesc era cu aproximativ o treime mai mic decât norma.

Comentând această situație, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale Agrocereale, Iurie Rija, a declarat într-o discuție cu corespondentul Logos Press că anterior cumpărătorii europeni de grâu moldovenesc acordau atenție doar unuia dintre cei mai importanți parametri de calitate – conținutul de proteine. În cea mai mare parte a grâului din recolta 2025, cultivat în Moldova, acesta este în mod constant mai mare de 12 la sută (gluten – cel puțin 24 la sută), ceea ce corespunde categoriei de cereale alimentare. Exportatorii moldoveni s-au confruntat cu problema indicelui W scăzut pentru prima dată în actualul sezon de comercializare.

În principiu, experții consideră că indicele W depinde de genetica grâului, condițiile climatice, îngrășămintele și tehnologiile de măcinare. În primăvara anului 2025, Moldova s-a confruntat cu perioade de umiditate ridicată și schimbări bruște ale temperaturii atmosferice. Este posibil ca specificul climatic al actualului sezon agricol să fi condus la scăderea indicelui W al grâului moldovenesc.

În plus, unii specialiști din domeniul morăritului făinii au sugerat că problema „rezistenței scăzute a făinii” este legată de faptul că agricultorii și comercianții nu au acordat grâului timp pentru „a se așeza și a fi supus prelucrării la elevator”. Realizarea acestuia imediat după recoltare ar fi putut afecta performanța indicelui W.

În cele din urmă, o anumită problemă pentru comercializare este faptul că în Moldova nu există laboratoare capabile să efectueze cercetări privind indicele „rezistenței făinii”.

Un anumit rol în această situație poate fi jucat de faptul că, în prezent, piața europeană a grâului este o „piață a cumpărătorului”, adică o piață cu o ofertă situațional excesivă și prețuri în scădere. În această situație, cumpărătorul caută, în principiu, să cumpere cel mai bun produs posibil la cel mai mic preț posibil.

Indicele W este un indicator al „rezistenței făinii”, care măsoară elasticitatea și vâscozitatea acesteia și, în consecință, cantitatea de proteine (gluten). Cu cât valoarea W este mai mare, cu atât făina conține mai mult gluten, ceea ce face ca aluatul să fie mai elastic, să poată reține mai bine umiditatea și să fie potrivit pentru produse precum pâinea de calitate superioară sau pizza.

Citiți mai multe în ediția de vineri a Logos Press 


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta