
Ministerul Educației și Cercetării a făcut aceste precizări în urma numeroaselor critici din partea părinților și a fotografiilor de pe rețelele de socializare cu privire la mâncarea din școli. Potrivit datelor furnizate de minister, mesele școlare sunt combinația perfectă de aromă, bunătate și echilibru.
Șefa Direcției din cadrul Ministerului Educației și Științei, Viorica Negrei, a explicat că toate meniurile, atât pentru mesele calde, cât și pentru mesele din cutia de prânz, sunt coordonate cu subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale de Sănătate Publică. Potrivit regulamentului, dieta trebuie să includă fructe și legume proaspete, produse din cereale integrale (pâine, paste, cereale), produse lactate, carne slabă, pește, ouă, nuci, semințe și grăsimi sănătoase (uleiuri vegetale), precum și gustări cu conținut redus de sare, zahăr și grăsimi. Accesul la apă potabilă ar trebui să fie disponibil pe tot parcursul zilei. Aportul de lichide recomandat este de 1,5 până la 2 litri pe zi, în funcție de vârsta copilului.
Regulamentele prevăd că mesele ar trebui să se bazeze pe modelul „farfuriei sănătoase” și pe piramida alimentară. Aceasta presupune ca 50% din volumul farfuriei să fie ocupat de fructe și legume, de preferință în culori și texturi variate, atât crude, cât și gătite; 25% de proteine, atât de origine animală (carne slabă, pește, ouă, produse lactate), cât și de origine vegetală (fasole, linte, năut, semințe, nuci). Restul de 25 % sunt cereale, predominant integrale – cum ar fi pâinea integrală, orezul brun sau pastele integrale. Aceste mese trebuie să fie echilibrate, variate și să satisfacă nevoile zilnice de energie și nutrienți ale copiilor.
Alimentele bogate în zahăr, sare și grăsimi nesănătoase sunt interzise în instituțiile de învățământ. Acestea includ băuturi carbogazoase, sucuri dulci, produse cremoase, chipsuri, gustări sărate, cârnați procesați, alimente prăjite cu ulei folosit, dulciuri, gumă de mestecat, ciocolată, produse cu grăsimi trans, precum și produse cu coloranți artificiali și aditivi alimentari dăunători.
Este de remarcat faptul că în primele zile ale lunii septembrie, mulți părinți s-au plâns prin intermediul rețelelor de socializare de porțiile slabe și de neconformitatea alimentelor servite cu standardele nutriționale pentru copiii de vârstă școlară. Recent, Ministerul Educației a publicat un videoclip pe pagina sa de socializare, în care profesorii și copiii de la unul dintre liceele din capitală mulțumeau ministerului pentru masa școlară și pentru „un meniu variat care dă mai multă energie și dorință de a învăța”.
Amintim că în Republica Moldova, de la 1 septembrie, toți elevii din clasele gimnaziale (V-IX) beneficiază de masă gratuită o dată pe zi. Bugetul de stat a alocat în acest scop 80 de milioane de lei în acest an. Fiecare școală stabilește în mod independent procedura de organizare a meselor.