Română

La nivel mondial, toate alimentele au scăzut în preț, cu excepția uleiurilor vegetale

Indicele FAO al prețurilor la alimente a avut o medie de 124,4 în octombrie 2025, în scădere cu 2,1 puncte (1,6%) față de valoarea din septembrie de 128,5. Altfel spus, IPC a scăzut pentru a doua lună consecutiv, a raportat Logos Press.
Timp de citire: 1 minut Author:
Link copiat
La nivel mondial, toate alimentele au scăzut în preț, cu excepția uleiurilor vegetale

Raportul FAO notează că „scăderile indicilor de preț pentru cereale, produse lactate, carne și zahăr au depășit creșterile indicelui de preț pentru uleiurile vegetale”.

Astfel, în octombrie, IPC pentru cereale a scăzut cu 9,5%, inclusiv orezul – cu 2,5%, cerealele grosiere – cu 1,1%, grâul – cu 1%. Presiunea descendentă asupra prețurilor a fost parțial compensată de rapoartele privind o recoltă mai mică de porumb în Uniunea Europeană și SUA.

IPC pentru carne din octombrie a scăzut cu 2% față de cel din septembrie. După o creștere prelungită (opt luni), scăderea indicelui prețurilor pentru această categorie de produse a fost determinată de o scădere puternică a prețurilor la carnea de porc și de pasăre. În soldul IPC global pentru carne, această scădere a fost parțial compensată de o creștere a prețului cărnii de vită.

IPC mediu pentru produsele lactate a scăzut cu 3,4 % – acest proces a continuat pentru a treia lună consecutiv. În același timp, subindicele prețurilor pentru unt a scăzut cu 6,5%, lapte praf integral – 6%, lapte praf degresat – 4%, brânză – 1,5%.

În octombrie, IPC pentru zahăr a scăzut cu 5,3% față de septembrie – a doua lună consecutivă de scădere.

În sfârșit, IPC pentru uleiurile vegetale a crescut cu 0,9% în octombrie. În plus, cotațiile bursiere pentru toate tipurile majore de uleiuri – palmier, rapiță, soia și floarea-soarelui (în principal din cauza reducerii aprovizionării din regiunea Mării Negre) – au crescut.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta