
Raportul FAO notează că „scăderile indicilor de preț pentru cereale, produse lactate, carne și zahăr au depășit creșterile indicelui de preț pentru uleiurile vegetale”.
Astfel, în octombrie, IPC pentru cereale a scăzut cu 9,5%, inclusiv orezul – cu 2,5%, cerealele grosiere – cu 1,1%, grâul – cu 1%. Presiunea descendentă asupra prețurilor a fost parțial compensată de rapoartele privind o recoltă mai mică de porumb în Uniunea Europeană și SUA.
IPC pentru carne din octombrie a scăzut cu 2% față de cel din septembrie. După o creștere prelungită (opt luni), scăderea indicelui prețurilor pentru această categorie de produse a fost determinată de o scădere puternică a prețurilor la carnea de porc și de pasăre. În soldul IPC global pentru carne, această scădere a fost parțial compensată de o creștere a prețului cărnii de vită.
IPC mediu pentru produsele lactate a scăzut cu 3,4 % – acest proces a continuat pentru a treia lună consecutiv. În același timp, subindicele prețurilor pentru unt a scăzut cu 6,5%, lapte praf integral – 6%, lapte praf degresat – 4%, brânză – 1,5%.
În octombrie, IPC pentru zahăr a scăzut cu 5,3% față de septembrie – a doua lună consecutivă de scădere.
În sfârșit, IPC pentru uleiurile vegetale a crescut cu 0,9% în octombrie. În plus, cotațiile bursiere pentru toate tipurile majore de uleiuri – palmier, rapiță, soia și floarea-soarelui (în principal din cauza reducerii aprovizionării din regiunea Mării Negre) – au crescut.









