Creșterea prețului la carnea de porc „ca o ciumă” nu poate fi evitată

Presupusul sacrificiu din cauza pestei porcine africane (PPA) a aproximativ 104 000 de porci la cele mai mari două ferme de porci a creat tensiuni existențiale între crescătorii de porci și producătorii de carne din Republica Moldova. Patronatul Industriei de Prelucrare a Carnea PIIPC solicită guvernului "să nu impună taxe vamale la import pentru poziția de mărfuri HS 0203 (carne de porc proaspătă, refrigerată, congelată) pentru perioada 2025-26". Acestea se ridică la 20%+200 euro/t dar nu mai mult de 25% și 10%+200 euro/t dar nu mai mult de 15%). Asociația Producătorilor de Carne de Porc din Republica Moldova solicită să se lase totul așa cum este, "deoarece nu este nevoie să crească importurile de carne de porc, iar producătorii interni sunt capabili să acopere deficitul potențial".
Timp de citire: 6 minute Author:
Link copiat
Creșterea prețului la carnea de porc „ca o ciumă” nu poate fi evitată

Acum în ordine despre fapte, interpretările și predicțiile lor.

 

Care sunt pierderile de pe piața cărnii din RM?

În luna martie, PPA a fost depistată în două ferme. În satul Roșcani (raionul Anenii Noi), întregul efectiv – aproximativ 65 de mii de porci – va fi ucis și îngropat. Ferma din Cimișeni (raionul Criuleni) are aproximativ 40-45 de mii de porci și se pare că doar câteva mii dintre ei s-au îmbolnăvit și urmează să fie sacrificați. Cu toate acestea, virusul PPA este foarte contagios, ceea ce înseamnă că previziunile privind dinamica ulterioară a leziunii focale a animalelor din această fermă sunt nefavorabile. Aparent, acesta este motivul pentru care nota de informare a patronatului PIIPC menționează pierderea a 104 mii de porci ca un fapt împlinit. În termeni de carne de porc comercializabilă – aproximativ 6 mii de tone. Este mult sau puțin la scara pieței de carne din Republica Moldova?

Potrivit datelor BNS, la începutul anului 2025, numărul de porci din RM era de 379,6 mii capete, dintre care 264,6 mii animale erau ținute în ferme industriale. Adică, cele două ferme menționate adăposteau aproximativ 40% din efectivul total de porcine „industriale”.

Potrivit estimărilor experților, în ultimii ani, capacitatea anuală a pieței cărnii de porc din RM este de 70-80 mii tone. Experții PIIPC consideră că ponderea acoperirii cererii pieței de carne de porc pe seama producției proprii în Moldova în 2022 a fost de 87% (aproximativ 64 mii tone), în 2023 – 92% (aproximativ 74 mii tone). Luând în considerare „criza ciumei” din acest an, procentul de autosuficiență în sectorul cărnii de porc în Moldova va scădea la 64% (aproximativ 55 mii tone).

O tensiune suplimentară este creată de faptul că principalul furnizor al întreprinderilor medii și mari de prelucrare a cărnii sunt fermele mari. Ponderea principală a producției este concentrată în patru companii de creștere a porcilor – peste 70% din vânzările (în termeni financiari) de carne de porc industrială. Procesatorii nu vor putea înlocui acest volum de materii prime cu livrări de la fermele locale mici de porci, cu atât mai puțin de la gospodării (sau va fi extrem de dificil să facă acest lucru din punct de vedere tehnic/logistic și economic). Înlocuirea este posibilă numai prin importul sistematic de carne de porc congelată. Există o problemă în acest sens, care este discutată mai jos.

Trebuie luat în considerare faptul că vânzările (în termeni financiari) de cârnați și produse semifinite din carne pe piața internă a Republicii Moldova, judecând după studiile de marketing ale structurilor private, sunt de multe ori mai mari decât vânzările de carne de porc proaspătă neprelucrată (părți de carcase) către consumatorii casnici.

În afară de cârnați și produse semipreparate, consumatorii casnici cumpără în principal carne de porc locală refrigerată furnizată de fermele mici și de gospodării către piețele de bazar urbane și către comercianții cu amănuntul (dar nu lanțuri). În acest caz, piața va fi „presionată” de doi factori. Primul este că perioada dinaintea Paștelui și începutul verii reprezintă vârful cererii/vânzărilor de „carne de picnic”. Al doilea – chiar informația privind sacrificarea în masă a porcilor din cauza PPA va provoca aproape sigur o creștere semnificativă a prețurilor la carnea de porc. Cel puțin va fi o creștere speculativă. Dar poate exista și un deficit destul de obiectiv al acestui produs.

 

Va exista un deficit de carne de porc?

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Porci dau asigurări că aceasta va fi evitată. Cu toate acestea, reprezentanții patronatului PIIPC consideră că această concluzie este foarte optimistă și, mai ales, prematură.

În primul rând, nu este încă clar cum se va încheia actuala problemă a PPA. Două ferme infectate sunt oare sfârșitul? Va fi posibil să se protejeze fermele de porci rămase de focare și de reducerea forțată a efectivelor? Poate cineva să garanteze acest lucru prin poziția sa, mai degrabă decât prin declarații de genul „totul este sub control”?

În al doilea rând, eliminarea animalelor moarte, dezinfectarea fermelor, reproducerea/achiziționarea de porci tineri și creșterea acestora vor dura mult timp. Conform estimărilor experților, cel puțin 24 de luni.

Apropo, se zvonește că ANSA găzduiește în prezent o delegație a Direcției Generale pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor (DG SANCO) a Comisiei Europene. Cu siguranță, inspectorii europeni vor studia situația și vor emite recomandări. Care? Nu putem decât să speculăm. Este posibil ca, având în vedere dimensiunea redusă a teritoriului, densitatea ridicată a așezărilor și tensiunea epizootică constantă de la frontierele de vest și de est, țării să i se ceară să dezmembreze fermele industriale de porci. Aceasta poate implica construirea de noi ferme de porci, relativ mici, pentru a reduce riscurile.

În al treilea rând, există garanții ferme că, de exemplu, un investitor străin al fermei de porci din Roșcani, în ciuda tuturor riscurilor, va investi din nou în reabilitarea și restaurarea producției? La urma urmei, contrar proverbului, „o scoică a căzut în aceeași pâlnie pentru a doua oară” – acesta este al doilea caz de pierdere de animale la aceeași fermă în trei ani. Odată, întreprinderea a primit o sumă considerabilă (aproximativ 64 de milioane de lei) de la bugetul de stat sub formă de compensații pentru sacrificarea forțată a porcilor infectați cu PPA. De altfel, acest lucru a contribuit la menținerea afacerii întreprinderii în zona profitabilă. Acum, conducerea companiei a anunțat o pierdere estimată la 440 de milioane de lei și solicitări de despăgubiri de la bugetul de stat în valoare de aproximativ 150 de milioane de lei. Totuși, ce va dezvălui ANSA în această privință, ce va decide guvernul și investitorul însuși?

 

Cum rămâne cu perspectivele importurilor de carne de porc?

Aceasta este o ramură specială și foarte interesantă a poveștii. Pe de o parte, legislația moldovenească actuală este structurată în așa fel încât, de fapt, este posibil să se importe carne de porc numai din Uniunea Europeană (sau cu aprobarea oficială a structurilor UE autorizate). Chiar dacă este vorba despre aprovizionarea pieței moldovenești cu, de exemplu, carne de porc braziliană, în mod condiționat printr-un port ucrainean, cu un tranzit complicat prin regiunea transnistreană, originea cărnii de porc trebuie să fie tot numai de la întreprinderi certificate de UE. Cu alte cuvinte, aprovizionarea cu carne de porc din Germania, Polonia sau România (prin România) va fi în orice caz mai rapidă, de calitate superioară și probabil mai ieftină pentru cumpărător.

În același timp, taxele vamale de bază pentru importurile de carne de porc (a se vedea mai sus) sunt destul de ridicate. Iar livrările preferențiale (scutite de taxe vamale) ale acestui produs din UE către piața moldovenească au fost limitate timp de mulți ani de cote relativ mici – 5,5 mii de tone pe an. Apropo, datorită bunei protecții a pieței moldovenești față de importurile nenormalizate de carne de porc, creșterea industrială a porcilor în Moldova a avut șansa să se dezvolte. Dar ciuma și-a făcut ajustările.

Acum doi-trei ani, când riscurile în legătură cu PPA în Moldova au apărut pentru prima dată foarte clar și amenințător, patronatul procesatorilor de carne PIIPC a cerut insistent autorităților RM să notifice Comisia Europeană despre intenția de a majora cota preferențială de import de carne de porc europeană pe piața moldovenească până la 10 mii tone. MAIA a acceptat cu mari frământări propunerea de extindere a cotei cu 3 mii de tone. Dar, în cele din urmă, hotărârea de guvern relevantă nu a fost niciodată adoptată.

Deficitul de carne de porc, în special nu „carcase”, ci părți de carcase, garnituri etc., este acoperit prin livrări scumpe (cu plata taxelor) peste cota euro. Astfel, țara a importat un total de 11.000 de tone de carne de porc în 2021, 15.000 de tone în 2022 și 9.000 de tone în 2023. Aproximativ în aceeași cantitate, patronatul a prevăzut importuri în 2025. Dar chiar și în acest caz, ciuma va face ajustări.

Potrivit experților PIIPC, din cauza problemelor cu PPA și, probabil, a procesului nu rapid de eliminare a pierderilor de porcine în 2025-26, pe piața moldovenească se va forma o „nișă neocupată” de aproximativ 33 de mii de tone de carne de porc. Cel mai probabil, aceasta nu va putea fi ocupată fără importuri suplimentare.

Marțea trecută, prim-ministrul Dorin Recean a îndrăznit să organizeze o întâlnire cu reprezentanții industriei de prelucrare și cu importatorii de carne. Nu au existat decizii rapide (sau cel puțin promisiuni de a lua astfel de decizii). Este clar pentru toți participanții la lanțul de producție și comercializare că este foarte greu pentru autorități să înregistreze pierderi bugetare din cauza extinderii cotelor euro favorabile pentru carnea de porc și a refuzului de a obține venituri substanțiale de la departamentul vamal. În cadrul cotei actuale, importatorii mai au de ales între aproximativ 1,6 mii de tone – adică câteva săptămâni de lucru. Adică, prețul cărnii de porc va crește în continuare pe termen scurt. Mai exact, prețul cărnii de porc din cârnații produși local va crește. Cu cât? Conform estimărilor PIIPC – cu 60-65%.


De citit neapărat*
Un ghid pentru a ajuta investitorii
Export & Import
2 aprilie 2025

Un an întreg fără pescuit
Agrobusiness & Vinificație
2 aprilie 2025

Subvențiile vor fi acordate în cadrul „schemei”
Politică și economie
2 aprilie 2025

Fermierii vor primi peste 165 de milioane de lei
Agrobusiness & Vinificație
2 aprilie 2025

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta
Stimulente pentru producția de lapte
Agrobusiness & Vinificație
27 martie 2025
Stimulente pentru producția de lapte
Contabilii împotriva răspunderii filialei
Politică și economie
27 martie 2025
Contabilii împotriva răspunderii filialei