Română

Având în vedere costurile, „Moldova” este vândută ieftin

În Moldova, campania de recoltare a soiurilor tardive de struguri de masă se apropie de final. Sarcina va fi probabil finalizată încă din această săptămână. Problema este că sezonul de comercializare 2025/26, care inițial a fost văzut ca unul dintre cele mai bune din perioada de cinci ani, ar putea sfârși prin a fi unul dintre cele mai rele. Cel puțin pentru motivul că, în unele regiuni viticole, între o treime și jumătate din recolta de struguri de masă a fost prelucrată la prețuri modeste, conform Logos Press.
Timp de citire: 4 minute Author:
Link copiat
Având în vedere costurile, „Moldova” este vândută ieftin

La prima vedere, situația cu prețurile la strugurii din soiul principal de export „Moldova” arată bine. Astfel, potrivit datelor de monitorizare a prețurilor EastFruit, în luna octombrie a acestui an, prețul mediu cu ridicata pentru principalii struguri de masă din perioada toamnă-iarnă s-a stabilizat în coridorul de 13-15 lei/kg. Adică, acest produs a fost semnificativ mai ieftin decât în luna octombrie a anului trecut (18-21 lei/kg), dar totuși mai scump decât în alți ani ai perioadei de cinci ani care trece (8-11 lei/kg).

Cu toate acestea, potrivit operatorilor de pe piață, principalul număr de tranzacții de vânzare-cumpărare a „Moldovei” în octombrie 2025 a fost încheiat la prețul de 12-14 lei/kg, adică sub nivelul mediu. În același timp, achizițiile de struguri „Moldova” de calitate superioară la prețul maxim stabilit (15-16 lei/kg) nu au fost numeroase, deoarece au existat relativ puține oferte de astfel de mărfuri. Cu toate acestea, potrivit lui Serghei Tutovan, președintele Asociației strugurilor de masă din regiunea Cahul, în unele raioane în toamnă au fost trimiși la vinării de la o treime până la jumătate din strugurii de masă. Mai mult, la începutul sezonului curent prețul pentru „Moldova” pentru procesare a ajuns la 3,6-3,8 lei/kg și chiar și așa părea mic în comparație cu prețurile de achiziție din ultimii doi ani (5-7 lei/kg). Iar acum, la sfârșitul campaniei de recoltare, „prețul de cerere” pentru strugurii de masă din partea vinificatorilor este de cel mult 2,8 lei/kg.

Principalul motiv al acestei stări de fapt a fost deja exprimat în repetate rânduri – precipitațiile prelungite de toamnă și, ca urmare, „cracking”, crăparea boabelor de struguri. Mai mult, în acest an procesul a avut loc în două etape. Prima a avut loc la începutul lunii septembrie, când au căzut primele precipitații slabe, dar temperatura aerului a scăzut simțitor. Atunci, după cum remarcă agronomii, strugurii de masă au reacționat puternic, dar o singură dată, la stresul meteorologic – boabele au crăpat una sau două zile, apoi procesul s-a oprit. Al doilea val de crăpare a lovit podgoriile moldovenești la mijlocul lunii octombrie, ca urmare a precipitațiilor prelungite, a umidității atmosferice ridicate și (în unele cazuri) a umidității solului. Din păcate, în acest caz, procesul de crăpare a durat mult timp și a afectat o parte semnificativă a recoltei, care nu a ajuns pe „piața proaspătă”.

Cu toate acestea, dacă motivul principal al problemelor viticultorilor este evident, premisele „implicite și secundare” pentru evoluția situației conform scenariului negativ, potrivit experților, au fost mult mai multe. Acestea ar fi putut fi evitate într-o mare măsură.

În primul rând, sub impresia succeselor viticulturii din UE, în special în Italia, unde randamentul strugurilor de masă poate ajunge la 60 de tone la hectar, viticultorii moldoveni au vrut să repete acest „truc” cu strugurii „moldovenești”. Adică, în acei ani, când condițiile meteorologice din timpul iernii și primăverii au fost favorabile, puțini oameni au lucrat la raționalizarea (reducerea) încărcăturii pe tufele de struguri în scopul îmbunătățirii calității recoltei. Ca urmare, producția de „Moldavia”, în special în plantațiile de tip „pergolă”, a crescut de la norma recomandată de 20-23 t/ha la 25-30 t/ha (recordul anului trecut – 51 t/ha). Cu toate acestea, în același timp, maturarea randamentelor ridicate, în special – acumularea de zahăr, este de obicei mai lentă.

Între timp, datorită transformărilor climatice, maturitatea tehnică a strugurilor de masă din soiurile de toamnă ar putea fi atinsă încă din prima jumătate a lunii septembrie, cu condiția ca tufele să fie în mod normal încărcate cu recoltă. În timp ce viile supraîncărcate dau struguri maturi abia la sfârșitul lunii septembrie – prima jumătate a lunii octombrie. Iar în această perioadă, judecând după experiența ultimilor ani, în Moldova cad precipitații, ceea ce duce la o scădere a calității strugurilor de masă.

Înal doilea rând, pentru a minimiza pierderile fizice ale recoltei de la crăparea boabelor de struguri, producătorii agricoli sunt nevoiți să „arunce” pe piață cantități mari de produse de calitate scăzută la un moment dat. Din cauza ofertei excedentare și a riscurilor ridicate (reclamații din cauza mărfurilor de calitate inferioară), comercianții reduc drastic prețurile. De altfel, unii dintre ei susțin că în luna octombrie a acestui an piața românească a fost suprasaturată cu struguri moldovenești, din păcate, de calitate instabilă.

La rândul lor, viticultorii moldoveni au încercat să reducă costurile (pentru recoltarea și sortarea atentă) și au vândut struguri de masă pentru prelucrare, chiar dacă la un preț scăzut. Ca urmare, nu toți au reușit să rămână în zona de rentabilitate pe toată durata campaniei de recoltare.

La începutul lunii noiembrie, prețul median pentru strugurii „Moldova” nu s-a modificat față de nivelul din octombrie – 14 lei/kg. Cu toate acestea, conform observațiilor actorilor de pe piață, cea mai mare parte a producției ajunge deja pe piață din depozitele de fructe. Adică, scăzând costurile de prelucrare și depozitare a producției, că prețul de achiziție al acesteia pentru fermier scade până la 7-8 lei/kg.

Unii experți observă că, spre deosebire de mere și alte fructe și legume, strugurii nu sunt supuși procesului de post-coacere (coacere artificială în timpul depozitării). Prin urmare, nu are rost să sperăm la o „primă pentru o calitate îmbunătățită”.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta