Română

Vinul viitorului și strugurii pentru sănătate

Cele trei zile ale celui de-al 46-lea Congres mondial al OIV au fost foarte încărcate cu prezentări științifice în cadrul a patru comisii - "Oenologie", "Viticultură", "Economie și drept", "Sănătate și siguranță". Toate acestea au fost unite de o temă comună dedicată modelării viitorului vinului. În total, mai mult de 300 de prezentări au fost incluse în programul Congresului.
Timp de citire: 3 minute Author:
Link copiat
Vinul viitorului și strugurii pentru sănătate

Pentru a se asigura că toate acestea au primit atenția participanților la eveniment, au fost utilizate trei forme de prezentare – un raport (15 minute), o scurtă prezentare (10 minute) și prezentarea subiectului lucrării științifice pe un poster. O parte din sala Palatului Republicii, unde a avut loc Congresul, a fost alocată pentru aceasta din urmă. De altfel, multe lucrări interesante au fost prezentate acolo. Logos Press a fost interesată în primul rând de prezentările locale.

Dr. Habilitat Gheorghe Arpentin a vorbit despre un studiu științific privind soiul regional de struguri Rara nägre, care este unul dintre cele mai vechi încă în uz în Europa. Proiectul implică Institutul Agricol din Montpellier și IFV (Franța), Universitatea Tehnică din Moldova și un institut sectorial național. Proiectul este inițiat și finanțat de Vinaria Purcari.

Cercetarea are ca scop îmbunătățirea și conservarea biodiversității soiului Rara niagre prin selecție clonală și capitalizarea diversității sale genetice. Plantele au fost găsite în diferite regiuni din Moldova, Ucraina și România. Vârsta arbuștilor variază de la 25 la 120 de ani. Materialul vegetal colectat a fost testat pentru a detecta contaminarea cu virusuri. Plantele sănătoase au fost plantate la școală în 2025. Studiul a identificat 159 de biotipuri ale acestui soi de struguri. Analiza cluster a identificat șase grupuri morfologice stabile între acestea. Reprezentanții unui soi diferă semnificativ în ceea ce privește aspectul (forma ciorchinilor și a boabelor, culoarea lor) și productivitatea, puterea de creștere etc. Cele mai bune clone de Rara-Nägre plantate și cultivate în aceleași condiții pot fi selectate pentru multiplicare ulterioară și utilizare industrială.

„Prin această inițiativă, dorim să păstrăm identitatea patrimoniului viticol local și regional, asigurând în același timp variabilitatea genetică necesară dezvoltării viitoare a viticulturii în țară”, a declarat Gheorghe Arpentin.

A fost surprinzătoare și plăcută prezentarea din secțiunea „Enologie”, dedicată vinurilor din soiul de struguri Fetejaska yagre, făcută de Dr. Meiling Yao din China (susținută acum o lună la UTM). Ea a studiat modul în care vinurile Feteasca Neagra obținute din struguri cultivați în teritorii diferite (șapte podgorii din trei regiuni) diferă din punct de vedere aromatic. Pentru studiul său, Meiling a produs vinuri experimentale în condiții de micro vinificație la UTM. Folosind metode instrumentale moderne, au fost identificați 33 de compuși volatili (CV), inclusiv terpinolenul (care a dat un ton de pin în vinurile FN), care este rar întâlnit în soiurile roșii. Dintre aceștia, au fost identificați 15 COV-cheie care afectează caracteristicile senzoriale ale vinului.

Medicul a concluzionat că soiul de struguri Fetjaska nägre este foarte sensibil la terroir, prezentând diferențe aromatice distincte chiar și în cazul vinificării standardizate. De exemplu, acumularea de căldură favorizează formarea de esteri în boabe, iar diferențele de temperatură (ziua și noaptea) sporesc complexitatea aromelor de fructe. Chiar și nivelurile scăzute de nutrienți din sol (fosfor, azot și potasiu) au demonstrat o influență puternică asupra numeroșilor compuși aromatici. „Când ridicăm un pahar, nu degustăm șapte mostre de vin, ci șapte povești ale terroir-ului”, crede Meiling Yao.

Beneficiile strugurilor pentru sănătate au făcut obiectul unei prezentări a Dr. Violina Popovic (UTM), care, ca parte a unei echipe de cercetători, a evaluat efectele extractelor de sâmburi de struguri asupra organismului. Busuiocul de struguri a fost uscat și măcinat într-o pulbere fină. Compușii bioactivi au fost extrași din acesta și încorporați în nanolipozomi. Emulsiile speciale obținute au fost testate pentru activitatea antioxidantă pe șobolani albi din linia Wistar. Rezultatele experimentelor au confirmat că extractele încapsulate din extracte de struguri au efect antioxidant și proprietăți imunostimulatoare. Ar fi bine să se introducă această dezvoltare în producție.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta
Un jubileu plin de datorii
Politică și economie
22 iunie 2025
Un jubileu plin de datorii
Scumpirea dictează prețurile
Oraș și regiuni
21 iunie 2025
Scumpirea dictează prețurile
Resuscitare instituțională
Punct de vedere
22 iunie 2025
Resuscitare instituțională