Română

Situația în afacerile cu zahăr din Moldova: nici bună, nici rea

Actualul sezon de producție și comercializare poate deveni unul dintre cele mai pline de evenimente pentru complexul sfeclei de zahăr din Moldova. A început cu stocuri aproape zero de zahăr comercializabil și încercări de extindere a suprafeței cultivate cu sfeclă de zahăr. A continuat cu moartea pe scară largă a culturilor ca urmare a înghețurilor târzii de primăvară și cu reînsămânțări nu mai puțin ample. Și se va încheia probabil cu o recoltă surprinzător de bună de sfeclă de zahăr și cu un volum solid de zahăr produs. Dar este puțin probabil ca prețurile sale să satisfacă pe deplin atât producătorii de zahăr, cât și consumatorii de zahăr.
Timp de citire: 6 minute Author:
Link copiat
Situația în afacerile cu zahăr din Moldova: nici bună, nici rea

Sfeclă de zahăr

Până la sfârșitul lunii septembrie, prima treime a campaniei de recoltare, care a început în ultimele zile ale lunii august, este deja în urmă. Există ajustări suplimentare ale estimărilor privind randamentul potențial.

Chiar la începutul sezonului, situația părea destul de proastă. În aprilie, după două valuri de înghețuri, cultivatorii de sfeclă de zahăr au fost nevoiți să reînsămânțeze aproximativ 80-90% din suprafețele însămânțate anterior cu sfeclă de zahăr – adică mai mult de 5 mii de hectare. Ca urmare, conform estimărilor optimiștilor, pentru cultura-2025 în Moldova sunt însămânțate cu sfeclă de zahăr 12-13 mii de hectare, în timp ce pesimiștii estimează 11-11,5 mii de hectare. În linii mari, putem doar afirma că, în comparație cu nivelul de anul trecut, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr în țară nu a crescut semnificativ, dar nici nu a scăzut.

În această vară, recordul de temperatură de anul trecut nu a fost depășit, nu au existat perioade prelungite cu temperaturi diurne de +40 grade Celsius și mai mari. Însă periodic în lunile iunie-iulie au căzut precipitații sub formă de ploi calme, nu abundente, ceea ce este bine pentru dezvoltarea sfeclei. După cum au remarcat agronomii, până la începutul ultimei luni de vară, plantațiile de sfeclă arătau bine – mai bine decât în anii anteriori.

În august, Moldova a fost din nou lovită de o secetă severă. Acesta a fost și motivul pentru începerea timpurie a campaniei de recoltare. Producțiile de sfeclă din câmpurile recoltate în acel moment au fost semnificativ mai mici decât se așteptau – aproximativ 35 de tone/ha în medie.

Datorită precipitațiilor din septembrie, situația s-a îmbunătățit considerabil. Rădăcina de sfeclă continuă să câștige în greutate. Datorită acestui fapt, potrivit angajaților Sudzucker Moldova, până la sfârșitul lunii septembrie, prognoza privind producția de sfeclă de zahăr în zona de materie primă a acestei companii a crescut semnificativ. Nu este exclus ca la sfârșitul campaniei de recoltare aceasta să depășească 40 tone/ha. În zona de materie primă a celei de-a doua companii producătoare de zahăr, Moldova Zahar, situația cu randamentul nu este mai rea.

În general, după cum spun agronomii marilor întreprinderi producătoare de sfeclă de zahăr, indicatorii finali ai producției de sfeclă se pot îmbunătăți sau înrăutăți. Spre sfârșitul lunii septembrie, Moldova va fi lovită de primul ciclon rece, care va aduce primele înghețuri de toamnă. Potrivit reprezentanților companiilor producătoare de zahăr, vremea rece va accelera ritmul de recoltare a sfeclei. Până în prezent, doar o treime din parcul de combine disponibil a fost utilizat, adică există rezerve tehnice.

Dar există și riscuri. Creșterea ritmului de recoltare va fi însoțită de o creștere a stocurilor de sfeclă în ciorchini la marginea câmpurilor de sfeclă și pe amplasamentele de cagat ale fabricilor de zahăr. Pe vreme uscată și răcoroasă, sfecla nu se depozitează prost în aer liber. Cu toate acestea, umiditatea crescută și dezghețurile pot provoca un flux intern de sevă în rădăcini și, ca urmare, pot reduce calitatea materiei prime și a produsului final – zahărul.

În plus, precipitațiile din octombrie pot provoca creșterea rădăcinilor în câmpurile de sfeclă necolectate, dar reduc conținutul lor de zahăr și, ca urmare, producția de zahăr din această materie primă.

Zahărul

În pofida numeroșilor factori variabili care încă pot influența semnificativ sfârșitul campaniei de recoltare și al sezonului de prelucrare a sfeclei de zahăr, producția de zahăr în Moldova se va situa probabil în intervalul 50-55 mii tone. Adică, va depăși nivelul de anul trecut (puțin peste 32 de mii de tone).

Este foarte probabil că nici măcar acest volum de producție nu va acoperi cererea internă în anul de comercializare 2025-26. Ca și în anul precedent. Capacitatea pieței interne în ultimii ani, potrivit operatorilor, a variat de la 60 la 70 de mii de tone. Și asta fără a lua în calcul Transnistria. Este de presupus că regiunea consumă anual aproximativ 10 mii de tone din acest produs.

Este foarte dificil de estimat consumul de zahăr în Moldova în indicatori mai mult sau mai puțin siguri în anul de comercializare curent. Pe de o parte, recolta de fructe din 2025 în Moldova, cu excepția unor tipuri de fructe, este relativ mică. În consecință, cererea de zahăr din partea industriei conservelor va fi limitată.

Producătorii locali de băuturi care conțin zahăr, din cauza prețului relativ ridicat al zahărului în anii precedenți, au început să își schimbe (să ieftinească) sortimentul. Este posibil ca această tendință, dacă încetinește, să nu se inverseze.

Același lucru este valabil și pentru producătorii de dulciuri. Aproape singura categorie de consumatori industriali de zahăr cu o dinamică progresivă a cererii sunt producătorii de produse de cofetărie și de panificație care au intrat pe piețele de export pentru produsele lor.

Evoluția pieței

În urmă cu doi ani, piața europeană a zahărului a depășit „vârful prețurilor”. La sfârșitul ultimului sezon de comercializare, care s-a încheiat la sfârșitul lunii august, prețurile continuau să scadă. În această perioadă, acestea scăzuseră sub nivelul de 500 EUR/t aproape peste tot în Europa. Majoritatea celor mai mari operatori europeni din sectorul zahărului din sfeclă de zahăr fie și-au redus drastic rentabilitatea în primul semestru al anului 2025, fie au ajuns în teritoriu negativ.

Pe fondul problemelor financiare ale industriei, cinci fabrici de zahăr au fost închise în UE de la începutul acestui an. Ca urmare, suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr pentru recolta din 2025 a scăzut cu aproximativ 10 %.

Cererea pe piața europeană a zahărului este, de asemenea, într-o fază descendentă. Acest lucru se datorează parțial unei reduceri a cererii/ofertei de băuturi și produse alimentare care conțin zahăr. Cea mai sensibilă pierdere în acest sens este scăderea vânzărilor de ciocolată. Și aproximativ 30 % din vânzările de zahăr sunt legate indirect de vânzările de boabe de cacao.

O presiune suplimentară asupra pieței europene a zahărului este exercitată de extinderea acestui produs din Ucraina. Astfel, în anul de comercializare 2023-24, mai mult de 1 milion de tone de zahăr ucrainean au intrat în UE. În cursul sezonului 2024-25, exporturile sale au scăzut la 580 000 de tone. Cu toate acestea, livrările ucrainene au crescut stocurile de zahăr și au sporit presiunea asupra prețurilor de pe piața zahărului din UE.

Din iulie, autoritățile UE au redus cu 80% cota preferențială pentru importurile de zahăr din Ucraina. Cu toate acestea, țara are dreptul de a exporta 100 000 de tone de zahăr pe piața europeană fără taxe vamale anul viitor. În același timp, potrivit operatorilor de pe piață, „producătorii ucraineni de zahăr au un potențial semnificativ de durabilitate, ei se vor „integra în economie” chiar dacă prețul de vânzare a produsului lor la export este de numai 420-430 de euro pe tonă”.

În ciuda reducerii plantațiilor de sfeclă de zahăr, recolta din 2025 a acestei culturi va fi ridicată în multe țări din UE. Cu alte cuvinte, dacă producția de zahăr din țările blocului va scădea, aceasta nu va fi cu mult. Prin urmare, creșterea prețurilor la zahăr care a apărut la începutul noului an de comercializare este puțin probabil să dureze întregul sezon și va fi foarte mare. Cel mai probabil, așteptările producătorilor europeni de zahăr că prețul zahărului va „sparge plafonul” de 600 de euro pe tonă nu se vor adeveri. Desigur, dacă „echilibrul zahărului” din UE nu este corectat de factori geopolitici puternici.

Ce înseamnă toate acestea pentru piața zahărului din Moldova? Oricât de surprinzător ar părea, dacă „lebedele negre” vor zbura în jurul teritoriului țării fără a rămâne la iernat, nu vor avea loc mari schimbări. Resursele proprii de zahăr ale țării nu vor fi mai mici, și cel mai probabil – mai mari decât în ultimul an de comercializare. Importurile de zahăr vor fi probabil stabile și previzibile. Eurocontingentul și contingentul preferențial în cadrul OMC pentru importurile de zahăr în Moldova pentru 2025 (aproximativ 7 mii de tone) vor fi, probabil, selectate în totalitate de îndată ce se vor deschide – în primele două săptămâni ale lunii ianuarie sau chiar mai repede. Importurile scutite de taxe vamale de zahăr (sârbesc) în cadrul regimului de liber schimb CEFTA vor continua, dar vor fi moderate – nu mai mari, dar cel mai probabil substanțial mai mici decât nivelul actual de vară (1,6-1,8 mii tone pe lună). Prețurile zahărului vor crește probabil pe măsură ce sezonul avansează – dar nu puternic și fără probleme.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta