
Penurie tot mai mare de lucrători sezonieri
În principiu, aceasta a fost constrângerea de bază a creșterii cantitative în subsectoarele de producție de fructe, fructe de pădure și legume (într-o mai mică măsură) în ultimii zece ani, poate chiar mai mult. Cu toate acestea, în acest an, problema a căpătat un caracter existențial. Potrivit cultivatorilor și agricultorilor de legume și fructe de pădure, mulți dintre aceștia s-au străduit să angajeze zilieri mai mult sau mai puțin potriviți (din punct de vedere al stării fizice și mentale) chiar și pentru operațiunile de plantare a răsadurilor parțial automatizate. Viticultorii s-au chinuit să adune oameni pentru a efectua „operațiuni ecologice” pe plantații.
„Problema nu a fost remediată” nici măcar prin creșterea taxelor pentru servicii. Dacă în urmă cu câțiva ani „prețul de lucru” al unui lucrător sezonier era standard de 300 de lei pe zi, anul acesta plata pentru munca mai mult sau mai puțin calificată și conștiincioasă a urcat decisiv cu o treaptă – în medie 400 de lei pe zi. Mai mult – mai mult: pentru recoltarea și sortarea primară a fructelor de pădure și a fructelor cu sâmburi înainte de a le pune în containere pe plantații, unii producători agricoli orientați spre exportul de produse plătesc muncitorilor cei mai productivi aproximativ 500-700 de lei pe zi.
În ciuda acestui nivel de plată, singurul lucru care îi salvează pe agricultori de o lipsă fatală de forță de muncă este faptul că recoltarea fructelor timpurii și a boabelor din cauza înghețurilor este relativ mică. În caz contrar, pierderea de produse din cauza faptului că nu există nimeni care să le recolteze la timp ar fi foarte semnificativă.
Apropo, pentru comparație și înțelegere: la recoltarea căpșunilor în Germania, potrivit Deutsche Welle, muncitorii sunt plătiți între 12-14 euro pe oră. În Polonia și România, forța de muncă a lucrătorilor agricoli sezonieri este cu 20-30% mai ieftină. Pe de altă parte, în Ucraina, salariile culegătorilor de fructe și mure erau cu 10-15% mai mici decât în Moldova acum câțiva ani, dar războiul a schimbat balanța. Forța de muncă este deficitară, iar salariile au crescut la nivel european.
Unii fermieri moldoveni se gândesc cu mare îngrijorare cum vor rezolva problema angajării de oameni pentru recoltarea acestor produse, a căror recoltă se anunță a fi mare. În primul rând, este vorba despre struguri. Ca „opțiuni creative”, fermierii își amintesc de contractele cu instituțiile de învățământ pentru „utilizarea temporară” a studenților și elevilor de liceu.
„Renașterea” plăților în numerar
O problemă foarte alarmantă, un indicator clar al nesănătății mediului de afaceri agrar și, parțial, al economiei naționale în ansamblu. În „legendarii ani ’90”, plata parțială în numerar pentru livrarea produselor agricole către un comerciant revânzător și/sau procesator, odinioară o metodă larg cunoscută de „rostogolire a leucchik-ului în buzunar”, era o formă de realizare a visului personal al unui fermier moldovean – o condiționată „casă în Constanța”. În zilele noastre, mulți producători agricoli au nevoie de „cache” pentru a plăti serviciile și resursele de producție, în primul rând – munca zilnică. În plus, de multe ori muncitorul angajat, nu fermierul, este cel care nu dorește să „strălucească în bazele de date ale structurilor competente ale statului”.
Potrivit cumpărătorilor de materii prime din fructe destinate prelucrării industriale și, în special, congelării, pe care experții o clasifică adesea drept o formă de depozitare a produselor, agricultorii sunt dispuși să scadă din prețul de achiziție aproximativ 15-20% în cazul în care cumpărătorul acceptă să plătească „în numerar imediat” 30-50% din volumul de produse expediate. Acest lucru este parțial legat de ultimul punct din TOP-3 probleme specifice pomiculturii în Moldova.
Variația foarte mare a prețurilor pentru fructele cu sâmburi și fructe de pădure
Acest lucru se datorează faptului că, în mod paradoxal, oportunitățile pot fi și probleme. Înghețurile de primăvară au afectat sectorul pomicol din multe țări europene într-o mare, iar în unele cazuri – într-o foarte mare măsură. În consecință, achizitorii (în primul rând, de materii prime din fructe pentru congelare) se umplu de speranță pentru a obține volumele de producție lipsă „oriunde pot”. Inclusiv în Moldova. Încă de la începutul verii, în țară au debarcat trupe de cumpărători de fructe de pădure (aproape tot sortimentul, dar interesați în special de zmeură) și fructe cu sâmburi (cireșe, caise) din Polonia, Serbia, România, Turcia, Rusia, Belarus și alte câteva țări mai exotice.
Gama de oferte de preț este foarte largă. Uneori, prețurile pentru materiile prime sunt apropiate de nivelul prețurilor de pe „piața produselor proaspete”. Având în vedere, după cum a spus un procesator local, „frenezia și haosul comercializării”, este ușor pentru fermieri să cadă în tentația de a-și vinde produsele rapid și deloc ieftin noilor fețe ale pieței fructelor din Moldova.
În acest sens, experții avertizează că, înainte de tranzacție, fermierii ar trebui să se informeze cu privire la cumpărătorul străin. Situația de pe piața europeană de fructe și fructe de pădure în ultimii ani a fost de așa natură încât producătorii cunoscuți au cumpărat materia primă din fructe scump și au vândut produsele congelate relativ ieftin. Ca urmare, în prezent, aceștia se află la „cinci minute” de faliment, adică solvabilitatea lor reală este îndoielnică.