Română

Prețul cărnii de porc este în creștere. Contrar declarațiilor MAIA.

Prețurile cu ridicata la carnea de porc au crescut cu aproximativ 10-12% de la jumătatea lunii aprilie până la jumătatea lunii mai. Dacă la mijlocul lunii trecute, fermele industriale de porci își ofereau produsele către unitățile de procesare a cărnii la un preț mediu de 64 lei/kg, la mijlocul lunii mai prețul a ajuns la o medie de 70 lei/kg. Acest lucru a fost comunicat corespondentului Logos Press de către Patronatul Întreprinderilor din Industria Prelucrării Carnea PÎIPC.
Timp de citire: 5 minute Author:
Link copiat
Prețul cărnii de porc este în creștere. Contrar declarațiilor MAIA.

Țara Preț cu ridicata, EUR/kg, fără TVA
Franța 2,10
Polonia 2,13
Spania 2,18
Germania 2,20

Conform datelor PÎIPC, la începutul lunii martie (înainte de apariția pestei porcine africane – PPA), prețul cu ridicata al cărnii de porc cu os în Republica Moldova era în medie de 44 lei/kg (inclusiv TVA). În consecință, până la jumătatea lunii mai, prețul acestuia crescuse cu 59% pentru procesatori. Dacă tendința nu se schimbă, până la începutul verii prețul mediu cu ridicata pentru jumătățile de carcase de porc refrigerate va fi de aproximativ 75 lei/kg. În același timp, deja acum carnea de porc moldovenească în vrac costă de aproximativ o dată și jumătate mai mult decât prețul mediu în țările UE.

Prețul mediu al cărnii de porc (carcase) în țările UE, ianuarie-aprilie 2025, Eurostat

Între timp, conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare MAIA, de la depistarea pestei porcine africane în luna martie a acestui an și distrugerea ulterioară a aproximativ 119 mii de porci crescuți în cele mai mari două ferme de porci din țară, până în prezent continuă să susțină că nu există penurie de carne de porc pe piața moldovenească. Și că nu există precondiții pentru creșterea prețurilor la carnea de porc. Reprezentanții patronatului PÎIPC consideră că aceste afirmații sunt, cel puțin, neadevărate.

Directorul general al Carmez Processing S.R.L. Rodion Melnik, susține că societatea poate cumpăra de la contractanți doar aproximativ jumătate din cele 100-120 tone de carne de porc proaspătă refrigerată săptămânal. Principalul motiv este o creștere conjuncturală (care nu este stipulată în contractele pe termen lung) a prețului materiilor prime.

Întreprinderile de prelucrare a cărnii sunt încă capabile să mențină volume suficiente de producție de produse finite în detrimentul cărnii de porc congelate importate, achiziționate anterior în cadrul Eurocontingentului-2025 scutit de taxe vamale. Ca referință, în luna aprilie, prețul mediu al cărnii de porc congelate europene achiziționate în cadrul contingentului a fost de aproximativ 57 lei/kg (2,9 euro/kg, baza de livrare – EXW, fără TVA). Cu toate acestea, stocurile acestei materii prime se epuizează, iar contingentul este în prezent închis (selectat integral de către importatori).

Potrivit lui Rodion Melnyk, luând în considerare creșterea prețului cărnii de porc refrigerate locale, întreprinderea a fost nevoită să majoreze prețurile pentru gama de cârnați care conțin carne de porc cu 5-7% în medie în luna mai. De asemenea, unele întreprinderi membre ale PÎIPC au fost nevoite să ia măsura nepopulară de a crește prețurile pentru produsele din unele sortimente.

În plus, există deja toate premisele economice pentru o creștere a prețurilor de vânzare ale delicateselor din carne cu bucăți – carne afumată. Și mai semnificativă – aproximativ cu 15-20%. Cu toate acestea, întreprinderile de prelucrare a cărnii nu au luat încă astfel de măsuri pentru a se asigura că aceste produse, care nu sunt ieftine în principiu, își păstrează atractivitatea pentru o gamă mai largă de consumatori. Dar produsele din carne porționată/cu bucăți vor crește cu siguranță în preț în următoarea rundă de creștere a prețurilor, care nu va putea fi evitată dacă situația de pe piața materiilor prime nu se schimbă în bine (pentru consumatorii industriali și casnici).

Apropo, conform estimărilor operatorilor piețelor de carne din Republica Moldova, supermarketurile au majorat și prețurile la carnea de porc proaspătă (refrigerată, tăiată/porționată) pentru perioada martie-mai cu 7-22% (în funcție de lanț și poziția sortimentului).

Administrația PÎIPC consideră că stocurile de carne de porc congelată importată la fabricile de prelucrare a cărnii se vor epuiza complet în maximum două luni.

Funcționarii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al MAIA își pun mari speranțe în importul de porci adulți pentru sacrificare în Moldova de către întreprinderile de creștere a porcilor din țările UE pentru a compensa deficitul de carne de porc. Ceea ce face această combinație deosebit de atractivă este faptul important că, spre deosebire de importurile de carne congelată, importul de animale vii din UE este deja liberalizat – scutit de taxe vamale (adică, nu implică pierderea veniturilor bugetare planificate pentru 2025). Ca o continuare a acestei politici, autoritățile și crescătorii de porci analizează, de asemenea, opțiunea de a importa purcei pentru îngrășare în fermele de porci din Moldova.

Cu toate acestea, potrivit patronatului PÎIPC, porcii adulți importați pentru sacrificare nu au crescut mâncând furaje moldovenești. Adică, nu au contribuit la creșterea agricolă a țării. Și mai grav, recent a apărut o situație în care camioanele cu bovine și porci maghiari au fost oprite la frontiera româno-moldovenească din motive de carantină (în Europa, alături de PPA, există o situație tensionată cu o altă boală periculoasă – febra aftoasă). Spre marea ușurare a pieței de carne din Moldova, importul de animale din România în Moldova a fost reluat curând. Cu toate acestea, această situație a arătat foarte clar cât de mari sunt riscurile. Acestea nu ar trebui neglijate în niciun caz.

Potrivit conducerii PÎIPC, este foarte important faptul că în prima jumătate a lunii mai, deși un număr semnificativ de porci vii (aproximativ 5,2 mii de animale) au fost importați din UE, acesta este în modclar insuficient pentru a aproviziona pe deplin piața moldovenească cu carne brută pentru industria alimentară.

Și încă un aspect important – în continuarea temei vulnerabilității pieței cărnii din cauza problemelor actuale din sectorul creșterii porcilor. Pentru a importa purcei europeni pentru îngrășare în Moldova, aceștia trebuie să fie adăpostiți undeva. Fermele în care efectivele au fost lichidate din cauza epidemiei de PPA vor trebui să treacă printr-o perioadă destul de lungă de dezinfecție. Având în vedere situația tensionată a epizootiilor la frontiere și în interiorul țării, o concentrație ridicată de porci în alte ferme de porci este, de asemenea, periculoasă în acest moment. În cele din urmă, este încă neclar dacă investitorii în cele două întreprinderi de creștere a porcilor afectate de PPA (și chiar în orice alte întreprinderi de creștere a animalelor) sunt dispuși să investească în ceea ce s-a dovedit a fi o afacere foarte riscantă.

Între timp, din cauza lichidării populației de porcine din cauza PPA și a pierderii din lanțul de producție a celor mai mari două ferme de porcine din Republica Moldova pentru o lungă perioadă de timp, piața cărnii a pierdut deja aproximativ 11 mii de tone de carne de porc (carcase) pe termen mediu.

În această situație, Patronatul PÎIPC continuă să insiste asupra scutirii de taxe vamale pentru carnea de porc congelată importată în Republica Moldova (părți de carcase, poziția tarifară HS 0203) pe perioada până la recuperarea numărului de porci din fermele industriale din Republica Moldova. Cel mai curios lucru este că, potrivit reprezentanților patronatului, șefii marilor ferme de porci moldovenești nu se opun acestei măsuri anticriză.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!