
O scădere a stocurilor de grâu la nivel mondial a fost observată începând din 2021. Până atunci, între 2017 și 2020, acestea au fost la cel mai ridicat nivel istoric (aproximativ 40 %, reflectând stocuri comerciale de cereale foarte mari de la un sezon la altul). Chiar și după criza din 2008, rezervele de grâu au rămas peste 25 % în fiecare an, deși au fluctuat mult de la un an la altul. Situația actuală a rezervelor mondiale de grâu este o întoarcere la situația pieței mondiale de la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor ’90.
Comentând această situație, Yuri Rizha, expert în agro-marketing, atrage atenția asupra faptului că rezervele scăzute de grâu sunt un indicator al „trecerii pieței mondiale a acestui produs de schimb de bază și a materiilor prime agro-alimentare într-o fază vulnerabilă”. Pentru comercianți, acesta este un semnal de volatilitate ridicată și de prevalență a unei tendințe crescătoare a pieței. Pentru consumatori-procesatori – riscul unor costuri mai mari. Pentru agricultori – prețuri de achiziție potențial mai mari pentru produsele lor.