
Uneori nevoia te face să „devii creativ”. În primul weekend de la joncțiunea dintre primăvară și vară, a fost planificată repetarea festivalului Wine Picnic, care anul trecut a fost organizat cu succes în Grădina Botanică. Cu toate acestea, din cauza crizei economice, nu au fost găsiți sponsori, iar partenerul principal USAID și-a încetat activitatea. Cu toate acestea, organizatorii evenimentului au decis să nu renunțe la ideea unui „eveniment” de vin și să o facă pe cont propriu. Din acest motiv, ei nu au luat în considerare un loc mare și, în consecință, o listă lungă de participanți. Festivalul a fost numit Wine Park după locul unde a avut loc – în Parcul Ștefan-cel-Mare, sau mai degrabă într-una din părțile sale. Apropo, Primăria Chișinău a pus la dispoziție gratuit locul de desfășurare și chiar a ajutat cu curățenia și toaletele (aceasta ar fi fost o cheltuială serioasă).
„Am văzut potențial în acest colț al parcului, pentru că seara este întuneric și din acest motiv oamenii nu se plimbă pe aici”, spune directorul wine.md, Snezhanna Muntean. – Și pentru noi a fost un avantaj categoric, pentru că ne-a dat posibilitatea să facem iluminatul de care aveam nevoie. La urma urmei, atmosfera este importantă pentru consumul de vin. Lumina potrivită este cea care ajută la crearea acesteia seara, pe care o subliniem pentru a obține o imagine diferită (chiar a ieșit minunat – nota autorului). În plus, ochiul profesionist caută întotdeauna ceva neobișnuit și suntem chiar bucuroși că am reușit să găsim o altă locație pentru festivalul vinului într-un format nou. Ne-am dorit ca locul să fie „curat” – să nu fie asociat cu niciun alt eveniment”.
Potrivit organizatorului, deoarece Wine Park a fost organizat prin eforturi proprii, au decis să organizeze o serie de festivaluri mici (la interval de trei săptămâni) în loc de unul mare, unde fiecare membru al Asociației Micilor Producători de Vin va alege data care îi este mai convenabilă. Se preconizează că 10 producători vor participa la fiecare festival. Din punct de vedere financiar, un eveniment de această amploare este mai ușor de realizat atât pentru wine.md, cât și pentru producătorii de vin. Aceste mini-festivaluri ar trebui să se încheie cu marele festival al întregii Asociații Vin de Autor, care este programat, ca de obicei, pentru primul weekend din septembrie.
Prima ediție a Wine Park a inclus Crama Mircești, Gogu Winery, Bahu Winery, Somma Winery, Vinum Estate, Minis Terrios, Unicorn Estate, Atu Winery, Crama Ulinici și urma să fie Et Cetera.
Intrarea la festival era liberă, dar pentru a degusta vinurile trebuia să cumperi un set de degustare la prețul de 200 de lei, care includea un pahar de sticlă și cinci „сoini de vin”. Aceste jetoane erau schimbate pentru porții de vin (de 125 ml fiecare). În urmă cu un an, la Picnicul Vinului, setul includea 10 „monede”. De data aceasta am decis să înjumătățim numărul acestora, amintindu-ne cât de mulți vizitatori ai Picnicului Vinului au cerut să vindem doar jumătate din setul de jetoane. Dar, dacă ați dorit, ați putut cumpăra „moneda” festivalului la cursul de 1 „сoin” egal cu 30 de lei. După festival, producătorii își schimbau „încasările” pe bani. De asemenea, era permis să se vândă sticlele de vin pe bani obișnuiți. Paharele erau lăsate oaspeților ca suveniruri.
Deoarece nu existau bani pentru a plăti prestația artiștilor, producătorii de vin s-au angajat ei înșiși să îi distreze pe oaspeți. În seara celei de-a doua zile, Eugene Syrbu (Somma Winery) și Ilie Gogu (Gogu Winery) au luat chitarele în mâini. Apoi toată lumea a cântat pe scenă. Iar în restul timpului acompaniamentul muzical de hituri rock a fost asigurat de Radio Roks, care a devenit partener media al evenimentului. Muzica rock nu a fost aleasă întâmplător. Oamenii care au învățat să înțeleagă vinul au de obicei peste 35 de ani și au crescut cu această muzică. Este planificată dezvoltarea seriei de asociere „vin și rock”.
„Am reușit să organizăm Wine Park fără sprijin financiar pentru că eram pregătiți în ceea ce privește infrastructura”, continuă Snezhanna Muntean. – Avem toate echipamentele necesare pentru acest lucru. Nici măcar nu am invitat pe nimeni la food court, după ce am asigurat cateringul prin restaurantul nostru din sala de degustare. Pe de o parte, acest lucru a fost influențat de dezamăgirea de anul trecut cu cateringul unui subcontractant care, contrar acordului, a făcut kebaburi la grătar, ceea ce a interferat cu degustarea vinurilor. Am decis ca la festivalul nostru să nu existe fum și prețuri mari la mâncare, deoarece nu puteam controla prețurile celeilalte companii. Prin urmare, am stabilit prețuri corecte în food court, care sunt la același nivel cu ceea ce veți găsi în restaurantele din Chișinău, și ceva chiar mai ieftin. În plus, am asortat mâncărurile cu vinul și nu am uitat de copii, deoarece festivalul are loc în parcul central, iar oamenii vin cu copii. De asemenea, vrem să aducem o nouă aromă fast-food-ului local. Am mers la târguri europene pentru a găsi fast food-uri care să fie asociate cu vinul. În același timp, ne-am dat seama că trebuie să vă pregătiți propria mâncare pentru a merge cu vinurile.
Datorită acestei abordări a vinului, a fost posibil să avem o porție de midii în sos de vin pentru 120 de lei sau melci pentru 200 de lei (cel mai scump fel de mâncare din meniu). Tot restul era mult mai ieftin (de la 40 de lei). Pentru comparație: o porție de kebab la Ziua Vinului costa 500 de lei.
Festivalul s-a dovedit a fi unul de cameră, cu o atmosferă prietenoasă. Părea că prietenii s-au adunat aici doar pentru a bea un pahar de vin și a discuta. A fost foarte confortabil să degustăm și să comunicăm cu producătorii de vin, deoarece nu a existat pandemoniul care însoțește evenimentele mari. Iar producătorii au avut lucruri foarte pozitive de spus, inclusiv vânzări fericite.
„Ne dorim ca Chișinăul să devină capitala vinului, iar astfel de evenimente vinicole să aibă loc permanent în oraș”, spune Ivan Muntean, co-fondator al companiei wine.md. – Este necesar ca un turist care vine la Chișinău să știe că va participa la un eveniment vitivinicol. Noi organizăm Zilele Vinului în octombrie și Vernisajele Vinului în mai și decembrie. Dar acest lucru nu este suficient, așa că am organizat Picnicul Vinului la începutul lunii iunie și la începutul lunii septembrie, împreună cu Asociația Micilor Producători de Vin – Vin de Autor. Acum există Parcul Vinului”.