
În acest context, Iurie Fale, directorul executiv al Moldova Fruct, menționează că anul trecut, de la tribuna Prognosfruit, delegatul moldovean a anunțat și o prognoză destul de restrânsă a recoltei de mere – circa 447 mii tone, cu 14% mai mult decât în anul precedent. Cu toate acestea, ulterior, Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova a emis un verdict mult mai sever – producția de mere în țară în 2024 va fi de doar 404 mii de tone. La acel moment, asociația industriei nu a anunțat ajustarea estimării – informația nu era plăcută, iar o parte semnificativă a merelor fusese deja vândută până la acel moment.
Producția de mere în RM a fost: în 2020 – 480 mii tone, în 2021 – 648 mii tone, în 2022 – 446 mii tone, în 2023 – 518 mii tone, în 2024 – 404 mii tone, în 2025 (prognoză) 277 mii tone. Suprafața livezilor de mere este de 56,6 mii hectare, 56 mii hectare, 53,3 mii hectare, 51,2 mii hectare, 46,8 mii hectare, respectiv 44,2 mii hectare.
Curba producției de mere în Moldova în ultimii cinci ani este „în formă de ferăstrău”, suișurile alternează cu coborâșurile. Agronomii spun că afectează factorul de periodicitate biologică, care, în principiu, poate fi netezit prin creșterea nivelului de agrotehnologii în horticultura moldovenească.
Cu toate acestea, se pare că acest lucru nu mai este suficient. „Imaginea lumii” este tot mai mult modelată de schimbările climatice globale. Pomicultura din cele mai dezvoltate țări ale lumii reacționează la aceasta prin trecerea la segmentul de producție premium al „solului protejat” – în sere de diferite tipuri, sub folii și plase de protecție. Uneori se salvează, alteori nu. În Moldova, acesta este al treilea an de secetă severă și al doilea an de pierdere a recoltei de mere.
Dar chiar și în contextul general nefavorabil, prognoza unei producții cu o treime sub nivelul de anul trecut – de asemenea, de altfel, mai mult decât modestă – pare clar pesimistă, „cu o rezervă”.
Într-un anumit sens, aceasta este și o tendință a timpului. Tonul în acest proces este dat de grădinarii din Polonia. În ultimii cinci ani, previziunile lor privind recolta de mere au fost întotdeauna mai mici decât randamentele reale ale acestor fructe. Motivul este clar – să provoace o cerere frenetică din partea comercianților, să îi provoace la un „start cu prețuri mari”, cel puțin la începutul sezonului de comercializare. Polonia se află în mod stabil printre primii 5 mari producători de mere din Europa, prin urmare, „jocul de creștere” practicat de agricultorii polonezi funcționează uneori. Mai ales în anii cu recolte proaste, precum cel actual. Înghețurile de primăvară au afectat producția de fructe în multe țări europene. Prin urmare, chiar și previziunile apocaliptice par aproape naturale. Cu toate acestea, chiar în Polonia, estimările privind recolta de mere din 2025 cresc treptat – de la 3,1-3,2 milioane de tone la începutul verii la 3,8-4,0 milioane de tone în ultima sa lună.
Există, de asemenea, oameni din domeniul fructelor din Moldova care cred că recolta de mere din acest an cu siguranță nu va fi mai mică de 300 de mii de tone. Și cel mai probabil – nici cu mult mai mică decât cea de anul trecut. Un alt lucru este calitatea fructelor, care cu siguranță va fi scăzută, potrivit opiniei generale.
Reprezentanții Moldova Fruct amintesc că livezile de mere au fost afectate în mod deosebit de cel de-al doilea val de înghețuri, de la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai. Merele din soiurile roșii foarte lichide au avut cel mai mult de suferit. Valurile de frig au afectat apoi fructele în sine, acestea fiind acum inegale și pe alocuri. Va fi dificil, dacă nu imposibil, să se vândă astfel de mere pe „piața proaspătă”. Este foarte probabil ca în viitorul sezon de comercializare, ca și în trecut, cel puțin 60-70% din recolta de mere să fie utilizată pentru procesare industrială.
Între timp, potrivit reprezentanților Asociației Procesatorilor de Fructe și Legume Speranța Con, până la începutul noului sezon, situația de pe piața europeană a merelor industriale și a concentratului de mere a suferit schimbări semnificative. În ultimii doi ani, cererea și prețurile pentru concentratul de mere au fost ridicate, ceea ce a determinat „încălzirea” pieței merelor industriale. Prețurile acesteia au depășit în mod regulat recordurile istorice. Ca urmare, agricultorii din Moldova (și din alte țări din Europa de Est) au preferat să nu cheltuiască bani pentru recoltarea, sortarea și ambalarea costisitoare a merelor pentru „piața proaspătă”, ci să vândă cât mai repede posibil chiar și fructele de bună calitate pentru procesare industrială.
În acest an, potrivit unor manageri ai fabricilor moldovenești de concentrat de mere, nu există un singur factor care să indice clar oportunitatea menținerii prețurilor la merele industriale la nivelul ridicat de anul trecut. Prețurile la concentratul de mere, din cauza micșorării cererii consumatorilor și a confuziei legate de tarife și sancțiuni, au scăzut din nou în primăvară și continuă să scadă până în prezent. În plus, mulți producători și comercianți europeni au solduri de marfă din concentratul de anul trecut.
Silueta unei situații neplăcute este deja vizibilă. Merele vor fi rare, iar calitatea lor în general va fi medie și scăzută. În același timp, cel puțin la începutul sezonului, prețurile merelor pentru „piața proaspătă” vor fi ridicate, posibil mai ridicate decât cele obișnuite pentru perioada de toamnă. Bineînțeles, acest lucru nu va fi pe placul consumatorului casnic obișnuit cu stereotipul: „mărul este cel mai ieftin fruct”. Pentru a scăpa de pretențiile adesea justificate ale „pieței produselor proaspete”, cultivatorii vor încerca din nou să predea masiv mere de calitate inferioară pentru prelucrarea industrială. Însă producătorii de concentrat nu vor fi dispuși să ofere un preț pe care cultivatorii îl consideră „corect”. Se pare că îi așteaptă negocieri dificile pe cultivatori, comercianți și procesatori. Și, în general, un sezon de comercializare dificil.