Română

A XXIII-a „Vernisaj de vinuri” – o lecție de geografie a vinului

Cea de-a XXIII-a ediție a "Vernisajului vinurilor", desfășurată pe 16 mai, a fost dedicată celei de-a zecea aniversări a producerii vinurilor cu indicație geografică protejată (IGP) în Republica Moldova. Tema evenimentului a fost propusă de Uniunea Viei și Vinului din regiunea geografică delimitată Valul lui Traian, cu scopul de a arăta consumatorilor care vinuri autohtone au obținut dreptul de a utiliza categoria de calitate a vinurilor cu IGP.
Timp de citire: 4 minute Author:
Link copiat
A XXIII-a „Vernisaj de vinuri” – o lecție de geografie a vinului

Potrivit producătorilor de astfel de vinuri, societatea noastră înțelege încă puțin diferența dintre vinurile cu IGP și vinurile fără IGP. În primul rând, din cauza utilizării incorecte a denumirii regiunilor ca loc de origine. „Vernisajul vinului” a fost o oportunitate de a umple unele lacune informaționale. La acesta au participat în total 43 de vinării, dintre care 24 au prezentat produse cu IGP, iar restul au putut prezenta vinuri spumante fără IGP, deoarece Biroul Național al Viei și Vinului a demarat o campanie de promovare a „spumantelor” autohtone (se planifică găsirea unei denumiri unice pentru acestea, care să reflecte apartenența geografică la Republica Moldova).

Din numărul total de participanți, doar doi au fost mici producători de vinuri cu IGP – Kara-Gani și Domeniu la Prut, deși în prezent în acest segment activează circa 70 de vinării. Cu alte cuvinte, pentru prima dată, aproape toți nu au fost eligibili pentru a participa la această sărbătoare a vieții, iar mulți dintre ei s-au simțit jigniți. Indignarea lor arată că nici printre vinificatori nu există suficientă înțelegere de ce Moldova are nevoie de un sistem de calitate pentru producția de vin. Astfel, „Vernisajul vinurilor” a scos la iveală o problemă de lungă durată.

Micii producători cred că vinurile lor fac parte din categoria „premium”, dar acest lucru vorbește despre prețul lor, nu despre categoria de calitate confirmată oficial. În conformitate cu Legea viei și vinului, în țara noastră, vinurile sunt clasificate după cum urmează (de sus în jos): vin cu DOP, vin cu IGP, vin varietal și vin. Dacă un vin nu are afiliere geografică, acesta aparține oficial ultimei sau penultimei categorii de calitate. Prin urmare, producătorii de vinuri bune și foarte bune trebuie să fie preocupați de recunoașterea oficială a calității lor, în ciuda faptului că mulți întreprinzători spun că nu văd beneficiul obținerii categoriei de calitate „vin cu IGP”.

Fautor produce în prezent 29 de vinuri cu IGP – cele mai multe din Moldova. A fost unul dintre primii care s-au implicat în acest proces și acum lucrează deja la DOP.

„În orice activitate vine o perioadă când investești și nu obții rezultatul imediat. Dar dacă crezi în ceea ce faci, vezi viitorul, potențialul, nu te aștepți la recompense imediate”, spune directorul de producție Tatiana Croitoru. – Avem 10 ani de experiență în crearea vinurilor cu indicație geografică protejată. Întotdeauna am fost convinsă că această categorie de vinuri trebuie creată și promovată pentru că dă valoare terroir-ului din care provine vinul. La fel ca pentru o persoană, originea vinului este importantă pentru vin. Când s-a creat Asociația Producătorilor de Vinuri cu IGP Valul lui Traian, a fost singura modalitate de a pune în valoare microzona în care ne desfășurăm activitatea. Cred că suntem foarte norocoși să creăm vinuri într-un loc cu păduri istorice frumoase – codrii Țigheciului, terasele Prutului, care sunt un factor natural important în crearea caracteristicilor terroir-ului. Dealurile Tigheciului au cel mai înalt punct din sudul Moldovei (301 metri), iar solul este extraordinar. Toți acești factori naturali ne-au fost dăruiți pentru ca noi să putem beneficia de ei”.

Atunci când proprietarii afacerilor Fautor au cumpărat parcele de teren în regiune și au plantat viță de vie, nu și-au dat seama pe deplin de valoarea acestora. Realizarea a venit mai târziu. Deoarece aici există potențial pentru vinuri roșii, albe și rosé, acesta trebuie utilizat, iar gama de vinuri trebuie să fie extinsă. La vernisajul vinului, Fautor a prezentat 20 de vinuri din IGP Valul lui Traian. A fost coadă pentru a le degusta.

„Dacă nu fiecare vizitator, cel puțin fiecare al doilea știe că a venit la Vernisajul dedicat vinurilor IGP”, continuă Tatiana Croitoru. – Iar dacă înainte de asta nu a înțeles despre ce este vorba, cu siguranță va pleca mai informat decât a venit. Acesta este un mare succes pentru vinificatori, pentru că este foarte greu să transmiți informații unui număr foarte mare de oameni, dar prin Vernissage a fost posibil. Asociația Producătorilor de Vinuri cu IGP Valul lui Traian este singura asociație din Moldova care a organizat (anul trecut) un eveniment dedicat vinurilor cu IGP. Asta înseamnă că suntem entuziaști în promovarea acestor vinuri și ne dorim ca ele să fie o treaptă către vinurile cu DOP”.

În ceea ce privește vinurile prezentate, potențialul vinificației moldovenești este clar vizibil. Vinurile cu IGP din soiuri locale și internaționale reflectă foarte bine regiunile lor de origine, deoarece „geografia” vinurilor doar le avantajează. Este interesant să compari vinuri din același soi, dar din regiuni diferite. Din multele vinuri degustate, aș dori să evidențiez cele mai bune Sauvignon Blanc neîmbătrânit – Chateau Coju?na (Migdal-P), Feteasca Alba – Cricova, Feteasca Neagra – Vinaria din Vale, Riesling de Rhein – Fautor, Orange – ambele vinuri Fautor, Chardonnay îmbătrânit – Kazayak-vin, Cabernet Sauvignon – Vinaria Purcari.

Printre vinurile spumante au fost o mulțime de noutăți. Cel mai extravagant a fost Amber Cuvee sec (vin spumant portocaliu de la Cricova), distins ca cel mai bun vin spumant cu premiul Vernisaj Efervescent. Cele mai memorabile au fost clasicele Bernardazzi (Chardonnay & Feteasca Alba, 36 luni pe drojdie) și Anya (Viorica & Floricica) bruts de la Novac Winery, Tomai Black brut (Tomai-Vinex), Rara Neagra rose brut și seria Long Charmat (Radacini Wines), Poiana Feteasca Regala brut metoda traditionala (Poiana Codrilor).

Vinificatorii moldoveni au reflectat și ei tendința modei – spumante brut natur: Mileștii Mici au prezentat Cuvee des Fleurs (Viorica & Riton), Kvint – Viorica, Apriori Wine – Maestro Cuvee Blanc și Cuvee Rose, I’m Winery – Amurg Zero, Radacini Wines – Metier.


Реклама недоступна
De citit neapărat*
Un festin dulce cu un gust amar
Investiții și piețe
25 mai 2025

Capitala rămâne fără buget
Prima pagină
25 mai 2025

Mansarde cu pericol de incendiu
Oraș și regiuni
25 mai 2025

BNM a fost proiectată la Bruxelles
Bănci și finanțe
25 mai 2025

Creditarea economiei încetinește
Punct de vedere
25 mai 2025

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!