
Acestea sunt previziunile dezamăgitoare ale Dr. Ensar Küçücücaltan, CEO al Eighth Continent, care implementează proiecte educaționale și de agricultură durabilă pentru ONG-uri din Africa și Turcia. Comentariile sale comentariu este publicat de Agenția Anadolu din Turcia.
Publicația notează că, potrivit celor mai recente date ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), declinul producției de cafea și creșterea prețurilor ar putea duce la scumpirea și chiar la pierderea calității cafelei în viitor. La începutul anului 2025, FAO a raportat că prețurile globale ale cafelei au atins anul trecut un nivel record recent. Producția a scăzut, iar prețurile au crescut cu o medie de 38,8 % față de anul precedent. Principalele motive au fost condițiile meteorologice severe din principalele țări producătoare. În special, Vietnamul a restricționat exporturile, în Indonezia ploile excesive au redus recolta cu 16%, iar în Brazilia vremea nefavorabilă a deteriorat plantațiile de cafea.
Studiile arată că în Etiopia, care produce 5% din cafeaua mondială, suprafața adecvată pentru cultivarea Arabica se reduce rapid din cauza temperaturilor în creștere și a precipitațiilor neregulate.
Ensar Küçükaltan a identificat cinci factori-cheie care amenință nu numai agricultura, ci și întregul ecosistem al continentului african: „creșterea temperaturilor, modificarea rapidă a regimului precipitațiilor, creșterea numărului de fenomene meteorologice extreme și răspândirea bacteriilor și a bolilor dăunătoare”.
Vorbind despre importanța Africii de Est, șeful celui de-al optulea continent a subliniat că Etiopia, Kenya, Uganda, Tanzania și Rwanda sunt considerate locul de naștere al cafelei de calitate. Potrivit acestuia, Arabica este un soi foarte sensibil care reacționează ușor la cele mai mici schimbări climatice, de temperatură și chiar de umbră.
„Anterior, seceta din Cornul Africii obișnuia să apară o dată la 10-15 ani. Acum, odată cu creșterea temperaturilor și schimbarea precipitațiilor, aceste intervale se micșorează, iar plantațiile de cafea din Etiopia sunt serios amenințate”, a declarat CEO-ul.
Küçükaltan a explicat că temperatura și umiditatea au un impact direct asupra coacerii cafelei: temperaturile mai ridicate accelerează procesul, făcând ca gustul și aroma să se piardă. De asemenea, el a atras atenția asupra lipsei de umbră. „Soarele direct strică aroma cafelei, în timp ce lipsa zonelor umbrite și creșterea numărului de dăunători au un impact negativ asupra calității.”
Cu toate acestea, omul de știință rămâne optimist: suprafețele cultivate cu cafea s-ar putea micșora și prețurile ar putea crește, dar tradițiile culturale vor rămâne – oamenii se vor răsfăța în continuare cu o ceașcă de băutură aromată.