Română

Va exista o fereastră de oportunitate pentru reciclatori?

Din cauza prețurilor prea mari pentru fructe de pădure și fructe cu sâmburi timpurii, fabricile de conserve din Moldova au fost nevoite să își reducă programele de prelucrare.
Timp de citire: 3 minute Author:
Link copiat
Va exista o fereastră de oportunitate pentru reciclatori?

Boris Efimov

Potrivit lui Ștefan Golubciuc, președintele Asociației Procesatorilor de Fructe și Legume Speranța Con, în acest an piața internă și externă „proaspătă” absoarbe aproape întregul volum de fructe de pădure și fructe comercializabile pe care fermierii reușesc să le adune după pagubele provocate de înghețurile de primăvară. Dacă în anii anteriori volumele de prelucrare a căpșunilor, caiselor și cireșelor, în special, la cele mai mari fabrici de conserve ajungeau la multe sute de tone, în acest an acestea au reușit să cumpere doar câteva zeci de tone din aceste materii prime „de pe piață”.

Cele câteva fabrici de conserve, care au reușit să-și păstreze propriile suprafețe agricole pentru producția de materii prime, se află într-o situație ceva mai bună. De exemplu, Alfa-Nistru (Soroka).

De asemenea, unii producători de conserve, în special de gemuri, au reușit în continuare, ca și în anii anteriori, să importe o cantitate mică de căpșuni industriale din regiunile de vest ale Ucrainei. Potrivit reprezentanților Speranța Con, căpșunile ucrainene destinate procesării sunt de o calitate relativ ridicată, fără codițe și fără contaminare fizică. În acest an au fost chiar competitive ca preț în comparație cu căpșunile moldovenești. Cu toate acestea, cererea pentru această materie primă a fost mare în Ucraina însăși, în Polonia vecină și în alte țări europene. Ca urmare, Moldova pur și simplu nu a primit această materie primă.

„Suntem nevoiți să reducem planurile de producție pentru unele produse în medie la jumătate”, comentează Boris Efimov, directorul Orhei Vit, comentând situația. – Nivelul actual al prețurilor de aprovizionare pentru fructe de pădure și fructe cu sâmburi nu se încadrează în economia standard de producție a principalelor tipuri de produse din fructe conservate – gemuri, dulceață, jeleu și piure pentru sucuri amestecate. Achiziționarea unor cantități semnificative de materii prime foarte scumpe în actualele realități instabile din sectorul alimentar reprezintă, din păcate, un risc nerezonabil de mare.”

Piața materiilor prime din fructe la începutul sezonului de prelucrare este, după cum spun producătorii de conserve, „supraîncălzită”. Excepțiile sunt rare. De exemplu, în acest an, procesatorii aproape că nu au redus achiziția unei materii prime atât de rare pentru conserve precum nucile verzi. Dulceața din acestea este un produs specific „de nișă”, care este solicitat în spațiul post-sovietic: în Țările Baltice, în Caucaz, dar și în Israel. Nucile verzi pentru gem sunt achiziționate pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece coaja lor tare se „deregenerează” rapid. În acest an, potrivit reprezentanților asociației industriale, această materie primă a fost recoltată aproximativ în aceeași cantitate ca în anii precedenți – aproximativ 70-80 de tone.

Pe piața moldovenească a materiilor prime din fructe și fructe de pădure apar treptat semne timide de schimbare a situației în bine. De exemplu, după cum remarcă Boris Efimov, prețurile de livrare pentru astfel de materii prime populare pentru conserve, cum ar fi zmeura, încep să scadă treptat în Ucraina și Polonia (pe piața poloneză acestea pot fi deja cumpărate la un preț apropiat de nivelul de 2 euro/kg). În acest context, este posibil ca unele fabrici de conserve să decidă să importe zmeură refrigerată pentru prelucrare”.

Iar cele mai importante etape ale sezonului de prelucrare – prunele și merele – încă nu au sosit.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta