Română

Producătorii de zahăr continuă să investească în economia moldovenească

Pentru 2025, potrivit Asociației "Uniunea Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova" (UPZM), două companii moldovenești-operatori ai complexului sfeclei de zahăr - Sudzucker Moldova și Moldova Zahăr - au contractat circa 14 mii de hectare de teren agricol pentru cultivarea sfeclei de zahăr. În pofida secetei și a pierderilor înregistrate anul trecut, producătorii de zahăr și sfeclă de zahăr continuă să investească în agricultura moldovenească.
Timp de citire: 4 minute Author:
Link copiat
Producătorii de zahăr continuă să investească în economia moldovenească

Pentru 2025, potrivit Asociației „Uniunea Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova” (UPZM), două companii moldovenești-operatori ai complexului sfeclei de zahăr – Sudzucker Moldova și Moldova Zahărau contractat circa 14 mii de hectare de teren agricol pentru cultivarea sfeclei de zahăr. În pofida secetei și a pierderilor înregistrate anul trecut, producătorii de zahăr și sfeclă de zahăr continuă să investească în agricultura moldovenească.

Sfecla de zahăr este una dintre culturile de câmp cele mai pretențioase din punct de vedere agrotehnologic și cele mai mari consumatoare de resurse. În realitățile economice actuale, investițiile anuale într-un hectar de plantație de sfeclă de zahăr se ridică la 40 de mii de lei. Sfecla din Republica Moldova este, de fapt, singura cultură de câmp cultivată „la comandă” – în baza contractelor încheiate între fermieri și producătorii de zahăr încă din toamnă, cu mult înainte de semănatul de primăvară. Cu alte cuvinte, este, la propriu și la figurat, un credit de încredere între participanții la lanțul de producție și la întreaga afacere.

Anul trecut a fost extrem de dificil pentru operatorii complexului de sfeclă de zahăr: secetă, scăderea fără precedent a recoltei și creșterea costurilor de producție, în timp ce prețurile la zahăr în Europa și în lume au scăzut. Fermierii și procesatorii au încheiat anul cu pierderi. Cu toate acestea, producătorii moldoveni de zahăr au încercat să-și răsplătească furnizorii de sfeclă de zahăr și au oferit condiții stimulative de cooperare producătorilor de sfeclă de zahăr pentru 2025. Datorită acestui fapt, campania de contractare a suprafețelor pentru sfecla de zahăr din noua recoltă a fost un succes și conform planului. Sprijinul financiar acordat de societățile-mamă europene – Sudzucker AG și Krajowa Spółka Cukrowa S.A. – „filialelor” moldovenești trebuie să fi reprezentat o contribuție importantă la succesul potențial.

În acest sens, merită menționat faptul că Sudzucker Moldova, cu sprijinul Sudzucker AG, continuă un program multianual de modernizare a sediului său central din Drochia. Investițiile în echipamente noi, automatizare și tehnologii noi pentru fabrica de zahăr din Drochia în ultimii trei ani vor depăși 5 milioane de euro. Volumul total al investițiilor, inclusiv renovarea fabricii, a centrului logistic, a complexului de biogaz și generare a energiei electrice, precum și a altor facilități, de la înființarea companiei se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro. În plus, Sudzucker Moldova este cel mai mare producător de energie electrică din surse regenerabile. De exemplu, energia electrică verde produsă de Sudzucker poate acoperi integral necesitățile orașului Drochia.

Pentru Moldova, producția de sfeclă de zahăr și zahăr înseamnă peste 3 000 de locuri de muncă, tehnologii moderne și surse alternative de energie, o balanță comercială pozitivă, bunuri de înaltă calitate, impozite și taxe de sute de milioane de lei la bugetul național. Cu toate acestea, într-o economie mondială globală, multe țări fac eforturi pentru a reduce dependența de importuri și pentru a stimula producția internă. Pierderea producției proprii de zahăr este un risc serios pentru securitatea alimentară a RM.


Potrivit experților UPZM, capacitatea anuală de piață a Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, este de aproximativ 72 de mii de tone. Companiile producătoare de zahăr din RM, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, au produs anul trecut doar aproximativ 30 de mii de tone de zahăr. Cu toate acestea, în acest moment, având în vedere volumele semnificative de zahăr importat, stocurile acestui produs acoperă pe deplin nevoile potențiale ale consumului intern până în momentul în care zahărul din sfeclă din noua recoltă va ajunge pe piața RM.


„Scopul nostru principal este să producem zahăr de înaltă calitate într-o cantitate și la un preț astfel încât consumatorii moldoveni să fie pe deplin satisfăcuți”, afirmă Doina Donic, director general adjunct al Sudzucker Moldova. – Mai mult decât atât, trebuie să revenim pe piața europeană a zahărului ca exportatori serioși, așa cum a fost recent. În acest scop, este vital să restabilim și să sprijinim producția de sfeclă și să stabilizăm baza noastră de materii prime. Capacitatea de producție locală de zahăr poate ajunge la 100 de mii de tone pe an. Guvernul ia deja anumite măsuri în această direcție. Proiectul de lege privind un nou model de subvenționare a sectorului agroalimentar prevede un mecanism de finanțare directă a producătorilor de sfeclă de zahăr.

Aș dori să menționez că atunci când vorbim despre competitivitatea zahărului moldovenesc, trebuie să ținem cont de faptul că în UE, fiecare hectar de plantații de sfeclă de zahăr este subvenționat, iar valoarea subvenției în unele țări europene acoperă 50% din costul materiei prime. Sperăm că și autoritățile moldovenești vor fi consecvente în reglementarea pieței moldovenești a zahărului și a produselor care conțin zahăr. În ceea ce ne privește, credem în solvabilitatea complexului sfeclei de zahăr din Republica Moldova chiar și în condițiile crizei. Ea este depășibilă, situația deja se schimbă. Trebuie ținut cont de faptul că în Uniunea Europeană, conform prognozelor experților, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr se va reduce considerabil în 2025. Acesta va fi un factor care va provoca o schimbare în tendința de creștere a prețurilor, care se simte deja pe piața zahărului. Prin urmare, sarcina noastră este de a proteja piața moldovenească de o creștere semnificativă a prețului zahărului, iar șansa noastră este de a relua exportul acestuia către UE”.


Реклама недоступна
De citit neapărat*

Întotdeauna apreciem feedback-ul dumneavoastră!

Citiți și asta