
Elisabeth Bryahne
Structura produselor primite este următoarea: 8,41 milioane dal – vinuri liniștite, 0,99 milioane dal – vinuri spumante, 2,3 milioane dal – materii vinicole pentru distilare. Vinurile cu indicație geografică protejată au fost declarate aproape la jumătate – 0,7 milioane dal, față de 1,3 milioane dal anul trecut. Vinuri spumante cu IGP – 40 mii dal (la fel ca anul trecut) și materiale vinicole pentru distilare cu IG – 1,2 milioane dal (-29%).
Condițiile climaterice din 2024, care au fost mai aspre pentru plantele de struguri decât în anul precedent, au fost decisive pentru indicatorii cantitativi și calitativi ai recoltei de struguri.
Rușinea naturii
Potrivit informațiilor prezentate de Vladimir Korobka, specialist-șef în viticultură la NBVIV, 2024 (în ceea ce privește suma temperaturilor efective) a fost cel mai cald an pentru plantele de struguri din 2018 (când au început observațiile în parcelele demonstrative ale NBVIV – din sudul extrem până la Mircești). Și mai cald decât anul precedent cu 118-124 de grade. Au contribuit și înghețurile din timpul iernii (până la -16,8 grade în unele locuri) și chiar din martie, de care au avut de suferit vițele de vie.
Anul trecut au fost mai multe precipitații decât în 2023, cu 15-233 mm, în funcție de locație. Însă 2024 a fost cel mai secetos an înregistrat în ceea ce privește umiditatea din sol acumulată pe parcursul anului. În timpul verii, 80% din podgorii au suferit stres hidric și doar 20% din plantații au înregistrat o umiditate optimă.
Calitatea strugurilor a fost, de asemenea, afectată de temperaturile scăzute din timpul nopții și de precipitațiile abundente din timpul înfloririi (sfârșitul lunii mai), ceea ce a dus la apariția unor cazuri în care boabele din ciorchine au rămas subdezvoltate. Această situație a fost agravată în iunie-iulie de căldură și secetă, când ciorchinii întregi au avut probleme de dezvoltare, iar boabele s-au uscat.
Din cauza regimului de temperaturi ridicate începând cu luna martie și a secetei, majoritatea soiurilor de struguri s-au copt accelerat și aproape simultan, indiferent de maturitatea lor biologică. Unele plantații au prezentat frunze ofilite și/sau ofilite, ofilirea parțială a ciorchinilor și a boabelor. Au existat, de asemenea, riscuri de boli, în special de oidioză, dar chiar și în aceste cazuri (cu protecția adecvată) am obținut o producție de 4-8 tone/ha de calitate foarte bună.
Viticultorii au făcut față
Potrivit Elizavetei Briahne, specialist principal în vinificație al NBVIV, pentru prima dată în Moldova, campania de recoltare a început cu 30 de zile mai devreme decât de obicei – pe 9 august. Factorul meteorologic a afectat mai mult soiurile de struguri roșii decât pe cele albe: recolta primelor a scăzut cu 39% față de anul trecut, a celor din urmă – cu 32%. Producția de suc din boabe a fost, de asemenea, mai scăzută: 42% pentru strugurii roșii și 30% pentru strugurii albi.
„Cu toate acestea, în ciuda condițiilor climatice nefavorabile, vinurile s-au dovedit a fi de înaltă calitate, deoarece cultivatorii de struguri și vinificatorii au învățat să facă față unor astfel de provocări”, spune Elizaveta Bryakhne. – Această muncă a început cu gestionarea plantațiilor. S-a încercat recoltarea culturilor la timp, iar cramele au folosit noi metode tehnologice care dau rezultate bune. Cele mai bune vinuri albe au fost produse în sud – pentru prima dată în ultimii cinci ani. În cadrul degustărilor regionale, cele mai mari punctaje au fost obținute de Sauvignon Blanc IGP Valul lui Traian de la Domeniile Cuza. Ca întotdeauna, rose excepționale – în toate cele trei regiuni. Vinurile roșii din sud din recolta 2024 sunt inferioare celor obținute din struguri cultivați în alte zone. Ele au culoare suficientă, dar unele vinuri au note vegetale, taninuri care nu sunt complet coapte și un conținut ridicat de alcool. Cu toate acestea, Cabernet Sauvignon IGP Valul lui Traian din sud de la Chateau Vartely a primit cele mai mari note”.